Pečena mrkva s ružmarinom
Pečena mrkva s ružmarinom

Pečena mrkva s ružmarinom


Potrebni sastojci:

500 g velike mrkve, oguljene i nerezane na štapiće,

1 ½ kašičica maslinovog ulja,

1 kašika svježeg ružmarina ili ½ kašičice suhog i

sol.

 

Priprema:

Zagrijte rernu na 200 °C. Štapiće mrkve posolite i pospite uljem. Malo ih promiješajte, a zatim položite u jednom redu na lim za pečenje. Pecite 10 minuta. Dodajte ružmarin i pecite dok mjestimično lagano ne posmeđe, otprilke 7 do 10 minuta.

Da li ste znali?

Mrkva je veliki izvor karotenoida, koji pomažu u zaštiti od bolesti krvožilnog sistema, regulaciji šećera u krvi i poboljšanju vida. Samo jedno serviranje mrkve bogate karotenoidima za 60% smanjuje rizik od srčanog udara. Ovo povrće smanjuje rizik i od moždanog udara i raka. Mrkva potiče tjelesni razvoj djeteta, jača kosti i povećava otpornost prema infekcijama. Povećava broj crvenih krvnih stanica, suzbija anemičnost i blagotvorno djeluje na rad jetre.

Ružmarin se nalazi pri vrhu liste namirnica koja može pomoći u prevenciji i liječenju raka. Ružmarin odlično djeluje i protiv bakterija (stafilokok, streptokok, Escherichia coli) i protiv gljivica (Candida). Staro vjerovanje da miris ružmarina stimulira pamćenje dokazali su naučnici Univerziteta Cincinnati. Ružmarin potiče cirkulaciju i tok krvi prema mozgu, te na taj način poboljšava koncentraciju i liječi glavobolju.