Pet savjeta za bolju komunikaciju između roditelja i učitelja
Pet savjeta za bolju komunikaciju između roditelja i učitelja

Pet savjeta za bolju komunikaciju između roditelja i učitelja


Kao i u poslovnome okruženju, komunikacija je od velike važnosti i u odnosu s učiteljima i nastavnicima vaše djece. Roditelji su djetetovi prvi odgajatelji, ali u vremenu dok boravi u školi, tu ulogu djelomično preuzimaju učitelji i nastavnici. Štoviše, roditelji i učitelji zajedno čine djetetov mikrosistem tokom odrastanja, odnosno najviše utječu na formiranje njegove ličnosti. Njihove su uloge različite, ali komplementarne, pa djetetovo obrazovanje i odgoj ne mogu biti potpuni ako nema partnerskog odnosa između te dvije vrste odgajatelja. O tom partnerskom odnosu postoje brojna istraživanja i teorije, ali nerijetko one zakažu u praksi.

Da bi tome stali na kraj, donosimo nekoliko savjeta uz koje će komunikacija roditelja i učitelja postati lakša.

1. Poštujte učitelje i vjerujte im

Mnogi roditelji žele dati svoj doprinos nastavi i utjecati na kurikulum. I to je u redu ako zaista imate temelje za to i adekvatno obrazovanje, a sve svoje ideje možete izložiti na roditeljskim sastancima i kandidirati se za člana roditeljskog vijeća. Postanete li dio Vijeća, možete se kandidirati i za člana Školskog odbora, a tada zaista možete utjecati na rad škole koju pohađa vaše dijete. Međutim, za sve postoji mjesto i vrijeme.

Nemojte napadati učitelje ako niste zadovoljni nekom ocjenom svog djeteta. Već ionako srozanu učiteljsku profesiju vrlo često otežavaju roditelji koji imaju zahtjeve o tome kako bi trebalo raditi s njihovim djetetom. Dakako da vi kao roditelj najbolje poznajete svoje dijete i možete dati sve svoje prijedloge koji će učiteljima pomoći u radu, ali imajte mjeru. Učitelji i nastavnici završili su nimalo jednostavne fakultete, a osim toga, nisu bez nadzora. Kontrolira ih direktor škole i Školski odbor koji ih je i zaposlio. Prilikom zaposlenja potrebne su i preporuke te potvrde o nekažnjavanju pa vjerujte da je vaše dijete u dobrim rukama.

2. Budite redoviti na roditeljskim sastancima i primanjima

Tokom jedne školske godine najčešće se organiziraju tri roditeljska sastanka, a svake sedmice učitelji imaju barem jedan nastavni čas u kojem primaju roditelje koji se žele informirati o svome djetetu. Iskoristite te mogućnosti i budite u toku sa svim informacijama o tome kako se vaše dijete snalazi u školi, kako sarađuje s drugom djecom i drugim učiteljima. Roditeljska primanja su ujedno i prilika da bolje upoznate razrednika svog djeteta, ali i druge učitelje i steknete detaljniju sliku o njima.

Nemojte dozvoliti da prođe cijela godina, a da niste bili ni na jednom sastanku ili primanju. Osim što to šalje lošu poruku o vama, preslikava se i na dijete.

3. Dogovorite način komunikacije i držite se toga

Spomenuta roditeljska primanja održavaju se u određeno vrijeme, odnosno onda kada određeni učitelj ili nastavnik ima slobodan čas pa se može posvetiti roditeljima. Međutim, nerijetko se događa da se roditelji pojavljuju u školi tokom malih i velikih odmora ili čak tokom nastavnih sati kada učitelj predaje. Takve su situacije povremeno razumljive ako ne možete doći u predviđeno vrijeme, ali nemojte dopustiti da vam to prelazi u naviku. Tokom malih odmora najčešće je u toku ispisivanje i kopiranje materijala za iduće sate pa se vam učitelji neće moći posvetiti u onolikoj mjeri u kojoj vi to želite.

Neki učitelji daju i svoj broj mobitela za hitne slučajeve pa ga koristite u uistinu hitnim slučajevima, primjerice, kada je dijete bolesno i slično.

Vrijedi spomenuti i društvene mreže. Kako se one sve više šire, a na njima su, naravno, također učitelji i nastavnici, nerijetko se događa da roditelji šalju zahtjeve za prijateljstvo na Facebooku. Nemojte to raditi, a istome poučite i svoju djecu. Profil na Facebooku i drugim mrežama učitelji najčešće koriste za svoj privatni život pa ne žele svaki detalj svog života dijeliti s osobama koje su dio njihovog radnog mjesta.

4. Angažirajte se oko svog djeteta

Učitelj je voditelj odgojno-obrazovnog procesa u školi, ali svakako je potreban i vaš angažman, posebno kada je dijete tek krenulo u školu.

Rješavajte domaću zadaću zajedno s djetetom, razgovarajte s njim o tome kako mu je bilo u školi, što su sve radili, koji učitelji mu se sviđaju, s kojima ima eventualnih problema i slično. Na taj ćete način ujedno i primijetiti ako što nije u redu, primjerice, ako dijete ima problema s određenim gradivom, ako ga je strah odlaska u školu jer ga neko možda psihički zlostavlja ili ako ima zdravstvenih tegoba poput problema s vidom i slično.

Primijetite li bilo što od toga, odmah porazgovarajte s razrednikom i prema potrebi s drugim učiteljima.

Također se i što je više moguće angažirajte u aktivnostima razreda i škole, bilo da je riječ o izradi predmeta za neki sajam ili kratkom sportskom druženju roditelja i učenika. Budite uzor svome djetetu. Primijeti li ono da ste uključen u školske aktivnosti, i ono će s više oduševljenja prionuti na isto.

5. Svaku školsku situaciju sagledajte objektivno

Kao i odrasli ljudi, djeca se također mogu različito ponašati u različitim situacijama. Jedno dijete kod kuće može biti živahno i razigrano, a u školi mirno i povučeno. Isto tako, oni koji su kod kuće prave bubice, u školi mogu itekako izazivati probleme, posebno ako su djeca autoritarnih roditelja.

Potonja situacija vrlo je česta u školskoj praksi pa kada dođe do nekog problema i roditelji budu pozvani na razgovor, smatraju da njihovo dijete nije ništa krivo. Svaljuju krivnju na drugu djecu, učitelje, ravnatelja pa i cijeli sustav, a time samo otežavaju rješavanje problema.

Slično je i s roditeljima koji su nezadovoljni ocjenama ili činjenicom da njihovo dijete nije dobilo glavnu ulogu u školskoj predstavi. Vjerujte, za sve to postoji razlog. Svi se ispiti moraju ocijeniti objektivno, pa i školske zadaće, a o svakom se djetetu vodi detaljan dokumentacija iz svakog pojedinog nastavnog predmeta. Ne postoje učitelji koji mrze određene učenike, kako se to često može čuti upravo od strane učenika.

Dakle, svaka ocjena i svaka eventualna pedagoška mjera ima svoje pokriće. Zato je važno da zaista svaku školsku situaciju sagledate objektivno. Primijetite li ipak nelogičnosti u ocjenjivanju ili izrazite probleme s drugom djecom ili učiteljima, odmah porazgovarajte sa pedagogom ili psihologom i ravnateljem škole.

Komunikacija roditelja i učitelja nužna je za uspješno obrazovanje djeteta. Budite uistinu angažirani i komunicirajte s učiteljima. Ne samo što ćete biti mirniji jer ćete znati u kakvim rukama ostavljate dijete, nego ćete i samom djetetu pokazati da vam je stalo do njega, a ujedno mu pružiti i dobar model ponašanja.

 

Izvor: pcskolarac-novosti.blogspot.ba