Što su “ozonske rupe”?
Što su “ozonske rupe”?

Što su “ozonske rupe”?

Količina ozona iznad neke točke na Zemljinoj površini mjeri se Dobsonovim jedinicama (DJ) i obično iznosi 260 DJ u tropskim krajevima, a nešto više u drugim područjima. “Ozonska rupa” definirana je kao područje u stratosferi u kojemu je količina ozona manja od 220 DJ. Danas se “ozonska rupa” nalazi iznad Antarktike, na Južnom polu, i formira se svakog proljeća.

Znanstvenici su 1985. godine otkrili golem gubitak ozona iznad Antartike, što su nazvali „ozonskom rupom“. To znači da je količina ozona bila manja od 220 DJ, a u kasnom rujnu pala je ispod 100 DJ. Satelitske snimke kasnije su potvrdile to otkriće koje je šokiralo javnost, nakon čega je 1987. godine donesen Montrealski protokol o korištenju tvari koje oštećuju ozonski sloj.

Ozonski sloj nad Antarktikom se malo pomalo smanjuje otkako je prvi put primijećen gubitak ozona, predviđen još 1970-ih godina.

“Ozonska rupa” je 2006. godine bila veća nego ikada – bila je površine afričkog kontinenta. Tome pogoduju iznimno niske temperatureu stratosferi zbog čega su hladna područja na Zemlji prva u opasnosti od posljedica uništenja ozona. Također “ozonska rupa” formira se i iznad Sjevernog pola. Ozonski sloj nad Sjevernim polom tijekom arktičkog proljeća stanji se i do 30%. Usto, ozonski sloj postaje sve tanji i u mnogim drugim područjima svijeta. Razgradnja ozonskog sloja nad Europom varira od 5 do 30%.

Što može učiniti svatko od nas?

Osim što većina zemalja svijeta poduzima znatne napore za očuvanje ozonskog sloja, važno je da se svaki pojedinac uključi u tu zaštitu svojim osobnim djelovanjem. Što svatko od nas može učiniti kako bi zaštitio ozonski sloj?

  • Kupujte proizvode koji ne sadrže tvari koje oštećuju ozonski sloj i upozorite obitelj i prijatelje da čine isto. Te proizvode lako je prepoznati – na njihovoj etiketi naznačeno je da ne oštećuju ozonski sloj.
  • Budite oprezni s raznim aparatima. Ako je vašem klima uređaju potrebna zamjena ili popravak, upozorite obitelj i prijatelje da pripaze pri rukovanju njime kako se štetne tvari ne bi ispustile u atmosferu. Najbolje je prepustiti to ovlaštenim tvrtkama kojima je dopuštenje za rad izdalo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Ako posjedujete uređaje koji se ne mogu popraviti, potrebno je odložiti ih na za to namijenjena odlagališta gdje će biti zbrinuti na odgovarajući način.
  • Širite znanje. Možete biti prenositelj poruke našeg Ozonka. Mnogi vaši prijatelji, poznanici, obitelj, razred i učitelji nisu svjesni opasnosti koja prijeti od uništavanja ozonskog sloja niti načina na koji ga možemo zaštititi. Kada su neki od njih bili mladi, taj problem još nije ni postojao. Zato iskoristite svaki trenutak za prenošenje ove važne poruke.

 

Izvor: ozonko.mzoip.hr