1. Nadimanje trbuha
Dr. Luka Bertini, talijanski stručnjak za ishranu i prirodnu medicinu, objašnjava da namirnice čiji je pH suviše nizak remete intestinalnu floru i izazivaju fermentaciju u crijevima, što dovodi do stvaranja plinova i nadimanja.
2. Kronični umor
Kada je nivo kiselosti visok, organizam troši više energije na izbacivanje toksina i suvišne kiseline, a to s vremenom dovodi do pojave kroničnog umora, poremećaja sna i neraspoloženja.
3. Oticanje nogu
Visoka koncentracija kiseline iritira tkiva, izaziva upale i zadržavanje tekućine, potiče stvaranje celulita i izaziva bolove u zglobovima i mišićima.
4. Koža bez sjaja
Zbog povišenog pH koža postaje suha, brže stari i postaje izborana, a kiselina napada i oštećuje vlakna i kolagen.
5. Slabe kosti
Kada je pH krvi kiseo, aktiviraju se mehanizmi kompenzacije – organizam izvlači kalcijev bikarbonat iz koštanoga tkiva, što na duži rok slabi kosti i dovodi do pojave osteoporoze.
Izvor: Narodni zdravstveni list, dvomjesečnik za unapređenje zdravstvene kulture, god. LIX, br. 690-691, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suradnji s HZJZ, Rijeka, srpanj-kolovoz 2017, str. 17.