Pobožnjak Bersisa (Otpadnik)
Pobožnjak Bersisa (Otpadnik)

Pobožnjak Bersisa (Otpadnik)

Uzvišeni Allah kaže:

Slični su šejtanu kad kaže čovjeku: ‘Budi nevjernik!’ – pa kad on postane nevjernik, on onda rekne: ‘Ti se mene više ne tičeš, ja se, zaista, Allaha, Gospodara svjetova, bojim!’ Obojicu ih na kraju čeka vatra, u kojoj će vječno boraviti, a to će biti kazna za sve nevjernike. (El-Hašr, 16-17.)

Abdullah Ibn Mes'ud, r.a., kaže: „Bila je jednom neka žena koja je napasala ovce i koze. Imala je četvericu braće. Ona je (iz nekog razloga) provela noć u redovničkoj ćeliji. Redovnik je sa njom učinio blud i ona je ostala noseća. Šejtan mu je došao i kazao: ‘Ubij ženu i zakopaj je, jer si ti poštovan i jako uvažen čovjek’ (tj. nemoj rizikovati svoj ugled zbog te obične žene). Redovnik ju je ubio, a potom je zakopao. Zbog toga je šejtan posjetio četvericu njene braće u snu, dok su oni spavali, i rekao im: ‘Redovnik je počinio blud sa vašom sestrom, zato što je ostala trudna, ubio ju je i zakopao na tom i tom mjestu.’ Ujutro, jedan od njih je rekao: ‘Tako mi Allaha! Sinoć sam nešto usnio i ne znam da li da vam to ispričam ili da to zadržim za sebe?’ Rekli su: ‘Ispričaj nam.’ Tako je i učinio, i jedan od njih reče: ‘Tako mi Allaha! Usnio sam isti san.’ Sljedeći je rekao isto, kao i četvrti. Složili su se da mora biti nešto ozbiljno u tome snu. Otišli su kralju i zamolili njegovu pomoć protiv tog redovnika. Kraljevi vojnici su došli da ga uhapse i odveli su ga. Na putu, šejtan je došao redovniku (i šapnuo mu na uho): ‘Ja sam ti ovo učinio. Niko te drugi ne može od ovoga spasiti. Učini mi jednu sedždu i, zauzvrat, ja ću te spasiti od ovoga.’ I redovnik učini sedždu šejtanu. Kada su se pojavili pred kraljem, šejtan mu je rekao: ‘Ja sa tobom nemam ništa!’ Na kraju, redovnik je ubijen.“

Isto kazivanje, samo drugim riječima, prenosi vođa vjernika, Alija ibn Ebi-Talib, r.a.: „Redovnik je činio ibadet Allahu Jedinom šezdeset godina. Šejtan je nastojao da ga zavede, ali nije mogao. Otišao je ženi i podučio je zlu (zaludio je). Žena je imala braću, pa ih je posjetio šejtan da im kaže da je odvedu redovniku na liječenje. Odveli su je redovniku i on ju je liječio. Nakon toga, ona je ostala neko vrijeme u njegovoj ćeliji (kući). Jednog dana, ona ga je privukla i počinio je sa njom blud. Ostala je trudna i on ju je ubio (da sakrije svoje nedjelo). Došla su njena braća (kada su saznala za to) i šejtan se pojavio redovniku i kazao: ‘Ja sam tvoj prijatelj, nisam nalazio rješenje ili način da te obmanim, ali sam (konačno) uspio. Pa, pokori mi se i ja ću te od ovoga spasiti.’ Redovnik je tako i učinio. Zatim je šejtan rekao: Ti se mene više ne tičeš, ja se, zaista, Allaha, Gospodara svjetova, bojim!

 

Izvor: Hafiz Ibn Kesir, Priče iz Kur'ana, Ilum, Bužim, 2007., prijevod sa engleskog: prof. Adnan Hafizović, str. 165-167.