Podsticanje i kazna
Podsticanje i kazna

Podsticanje i kazna


Roditelji su dužni da u prvim godinama života, u skladu sa razvojem i razumijevanjem djeteta, djecu savjetuju i stave im do znanja da su odgovorna za svoje dobre i loše postupke. Potrebno je da ih bodre i podstiču na dobra djela, a za loša djela u odgovarajućoj mjeri kažnjavaju.

Roditelji se moraju kloniti nepotrebne i pretjerane ljubavi, ali isto tako i nasilja. Ovu metodu odgoja roditelji trebaju krajnje dosljedno primjenjivati toliko dugo dok dijete ne stekne uvjerenje u svoju samostalnost i ne ovlada svojim ličnim odgovornostima. Kada se dijete odgaja po ovom sistemu, kada napuni deset godina života, ono postaje samostalno i dobro shvata svoju ličnost.

Odgajatelj priprema dijete za život. Prema tome, treba dijete staviti ispred svojih očekivanja. Odgajatelj sluša naredbe svog razuma i srca i sa onim koga odgaja treba postupati ljudski i nikada ne treba izgubiti osjećaj humanosti. Treba imati ljudski odnos bez ikakve sebičnosti i umišljenosti. Treba istovremeno biti i čovjek i nepristran.

Pravedni roditelji i odgajatelji su oni koji mogu djetetu dati nepristrane savjete i od njega načiniti potpunog, a ne ovisnog i podložnog čovjeka. Prema djetetu će iskazati ljubav koja neće biti slijepa i gluha i koja će biti zbiljski izvor života. Ova ljubav nikada ne zaboravlja svoje obaveze i načela rada i uvijek čuva uravnoteženost. Jer, uravnoteženost i pravičnost predstavljaju utočište za dijete. Ukoliko otac bude pravedan, onda njegova ozbiljnost i strogost neće ostaviti nepovoljne tragove na djetetu. Moguće je da životni put djeteta bude i trnovit, ali pošto će osnova njegova odgoja biti čvrsta, ono neće osjetiti štete.[1]

 

 

Izvor:Muhammed Taqi Falsafi, Dijete, nasljeđe i odgoj, svezak 2., Fondacija „Mulla Sadra“ u Bosni i Hercegovini, Sarajevo, 2011., str. 170.

 

[1] Će midanam (Terbijate etfal došvar), str. 60.