Popunjena sedma perioda tablice periodnog sustava elemenata
Popunjena sedma perioda tablice periodnog sustava elemenata

Popunjena sedma perioda tablice periodnog sustava elemenata


Tablica periodnog sustava elemenata od ovog tjedna i službeno ima četiri nova elementa, čime je kompletirana sedma perioda. Riječ je o elementima s atomskim brojevima 113, 115, 117 i 118, a odluku o njihovom uklapanju najpoznatiju tablicu na svijetu donijele su International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) i International Union of Pure and Applied Physics (IUPAP).

U iščekivanju stalnih imena navedenih elemenata, a koje će im dati timovi zaslužni za njihovo otkrivanje, IUPAC i IUPAP su im dodijelili privremena imena, pa će se element 113 zvati Ununtrij (Uut), element 115 nosit će ime Ununpentij (Uup), element 117 zvat će se Ununseptij (Uus), dok će ime elementa 118 biti Ununoktij (Uuo).

„Kao krovna svjetska organizacija koja ima zadatak pružiti objektivan znanstveni pogled, ali i osmisliti neophodne alate primjene i širenja kemije kao znanosti za dobrobit čovječanstva, IUPAC s velikim zadovoljstvom donosi sljedeću objavu vezano uz elemente 113, 115, 117 i 118, ali i u povodu kompletiranja sedmog retka tablice periodnog sustava elemenata.

Eksperti iz IUPAP-a i IUPAC-a proučili su priloženu dokumentaciju za elemente 113, 115, 117 i 118 i utvrdili kako su tvrdnje o otkriću navedenih elemenata osnovane:

  • tim znanstvenika s RIKEN Nishina Center for Accelerator-based Science iz Japana ispunio je kriterije za otkriće elementa s atomskim brojem Z=113;
  • suradnjom na relaciji Dubna-Livermore-Oak Ridge otkriveni su elementi s atomskim brojevima Z=115 i Z=117;
  • suradnjom na relaciji Dubna-Livermore ispunjeni su uvjeti za otkriće elementa Z=118“,

objavio je predsjednik IUPAC-a, dr. Mark C. Cesa.

Pritom će iz IUPAC-a i IUPAP-a biti upućen i službeni poziv navedenim timovima da u određenim rokovima dostave prijedloge stalnih naziva novootkrivenih elemenata, kao i pratećih kemijskih simbola navedenih.

„Kemičarska zajednica željno iščekuje vidjeti kompletiranje sedmog retka svoje najvažnije tablice. IUPAC je sada započeo proces formaliziranja imena i simbola za ove elemente, privremeno nazvane Ununtrium, Ununpentium, Ununseptium i Ununoctium“, izjavio je prof. Jan Reedijk, predsjednik anorganskog sektora unutar IUPAC-a.

„Uzbuđeni smo zbog novih elemenata i zahvaljujemo na mukotrpnom radu predanim znanstvenicima koji su ih otkrili, baš kao i članovima zajedničkog ekspertnog tima IUPAC-a i IUPAP-a na dovršetku njihovog iznimno važnog zadatka“, rekao je dr. Cesa.

 

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/popunjena-sedma-perioda-tablice-periodnog-sustava-elemenata