Postoje li ’ženske’ i ’muške’ igračke?
Postoje li ’ženske’ i ’muške’ igračke?

Postoje li ’ženske’ i ’muške’ igračke?

Autor: Senka Čimpo, psihologinja i psihoterapeutkinja


Sigurna sam da ste se vi lično ili neko iz vašeg okruženja više no jednom začudili ili zabrinuli gledajući dječaka koji se igra lutkama ili djevojčicu koja se igra autićima?! Postoje li ’muške’ i ’ženske’ igračke? Pitanje nije baš jednostavno, a da bi dobili odgovor na njega neophodno je razumjeti šta to određuje ’muško’ i ’žensko’ ali i koji je značaj igre za djecu. 

Ono što moramo imati na umu kad je ova tema u pitanju jeste jednostavno ali ne tako poznato objašnjenje kako je spol ono što biološki razlikuje žene i muškarce, dok su rod i rodne razlike ono što je određeno sistemom društvenih uloga i očekivanja. Dakle, rodne razlike su određene načinom na koji društvo definira položaj žena i muškaraca. To je nešto što se razvija kroz istoriju te su stoga promjene moguće ali ne i lagane. I zaista, svjedoci smo da su granice između ’ženskog’ i ’muškog’ kad su u pitanju uloge, zanimanja, hobiji pa i igračke sve fleksibilnije.

Igra je univerzalna, spontana, slobodna i najvažnija aktivnost u životu svakog djeteta.

Kroz igru djeca istražuju, uče, razvijaju odnose, grade maštu, komuniciraju, prorađuju svoja osjećanja i ono što im se dešava. Kroz igru kao prirodnu aktivnost se neprestano prožimaju zadovoljstvo i učenje. Osim nebrojenih prednosti igranja u pokretu, na otvorenom, u kontaktu sa prirodom i različitim materijalima, teksturama, bojama, postoje naravno i dobrobiti igranja sa igračkama. To su prije svega analiziranje načina na koji funkcionišu, rješavanje problema, razvijanje različitih specifičnih vještina. Djeca se kroz igru i korištenje igračaka okušavaju u različitim ulogama i grade svoj identitet.  

Zato prije nego sljedeći put unaprijed ’odlučite’ koje su igračke ’muške’, a koje ’ženske’ zastanite na tren i zapitajte se ne biste li voljeli da vaš sin jednog dana brine o djeci, bude pažljiv i brižan, ili s druge strane da vaša ćerka vrhunski vozi auto. To naravno ne znači da je lako mijenjati se niti da trebate i možete jednostavno odustati od svojih stavova i vrijednosti ali ne zaboravite na pregršt sadržaja i mogućnosti koje možda ’muškim’ i ’ženskim’ igračkama uskraćujete svojim mališanima. Pružite svojoj djeci prililiku da istraže svoja interesovanja, talente i mogućnosti. I dozvolite sami sebi da i vi uživate u igri!

 

Izvor: buditu.ba