Povećani limfni čvorovi
Povećani limfni čvorovi

Povećani limfni čvorovi

Autor: prim. mr. sc. dr. Ružica Duplančić-Šimunjak, pedijatar


Povećanje limfnih čvorova u roditelja izaziva strah, obično nazovu pedijatra ili odmah dovedu dijete na pregled. Jedan od razloga je povećanje limfnih čvorova koje se javljalo kao jedna od kliničkih oblika tuberkuloze – škrofuloze, koja u ovo naše doba spada u povijest medicine, ali i neke druge ozbiljne bolesti mogu imati jedan od glavnih simptoma povećanje limfnih čvorova. Pojasnimo stoga što su limfni čvorovi, češće nazivani žlijezdama, koja je njihova uloga i kada su stvarno povećani.

Pri rođenju limfatično tkivo je slabo razvijeno i limfni su čvorovi vrlo malih dimenzija kao i mandule (tonzile). Tijekom prve godine oni se razvijaju i povećavaju do veličine jedan do jedan i pol centimetar u promjeru, a obično ih se primjećuje na vratu ispod ruba donje čeljusti (submandibularne žlijezde), iza uha (retroaurikularne) i na potiljku (nuhalne), te konačno u preponama (ingivinalne). Roditelji ih mogu napipati prstima – obično su veličine zrna graha, bezbolni, i slobodno se mogu pomicati prema koži i podlozi, a primijete ih kada dosegnu svoju normalnu veličinu. Koža djeteta je tanka, s malo potkožnog masnog tkiva i limfne žlijezde se lakše uočavaju nego u odraslih osoba.

Uloga limfnih čvorova

Limfni čvorovi imaju važnu ulogu u zaštiti organizma od infekcije. Oni predstavljaju mjesto gdje se blokira prolaz neprijatelju i njegovo napredovanje. Radi se prvenstveno o štetnim mikroorganizmima, bakterijama i virusima, koji potiču limfne žlijezde na akciju. Čak i kada je „neprijatelj“ malobrojan i ne previše snažan, ove male utvrde obrane se povećavaju kako bi ona bila što učinkovitija. Kao što im samo ime kaže, limfni čvorovi su tkiva gdje se stvaraju stanice obrane organizma – bijela krvna tjelešca – leukociti. Leukociti uz neke druge stanice koje se nalaze u tkivu (makrofage) predstavljaju prvu crtu obrane.

Dijete se u prve tri godine života često razboli jer njegov sustav obrane (imunitet) nije još potpuno sazrio, a s druge strane prvi put se susreće s nekim mikroorganizmima i tek nakon upoznavanja s njima, organizam pri sljedećem susretu se može uspješno obraniti. Primjer za to su neke zarazne bolesti, npr. ospice, ali i druge. Svaki put kada dijete dobije neku infekciju, ponekad čak i bez jače izraženih simptoma kao što su kašalj, povišena temperatura, znaci prehlade ili proljev, „vojska“ bijelih krvnih tjelašaca spremna je za borbu.

Povećanje limfnih čvorova

Limfni čvorovi su mjesta gdje se leukociti nakupljaju, a rezultat je njihovo povećanje. Što su infekcije češće, proces se ponavlja, a to pridonosi njihovom daljnjem povećanju. Prema tome, povećanje limfnih žlijezda je neizbježan proces u obrani organizma. Nekada se prirodni proces u razvoju obrane smatrao posebnim, tzv. limfatičnim statusom i pokušavao liječiti raznim sredstvima (promjenom klime, davanjem veće količine kalcija itd.). No, i ovakva mišljenja odlaze u povijest. I „obične“ infekcije kao upala grla, mandula, upala uha mogu izazvati povećanje limfnih žlijezda. Uzročnik je najčešće virus.

Veće povećanje limfnih žlijezda sprijeda na vratu mogu izazvati infekcije beta hermolitičkim streptokokom grupe A, ali su pritom nazočni i drugi simptomi bolesti: temperatura, bol pri gutanju, žarko-crvene povećane mandule. Limfne žlijezde u preponama mogu biti povećane pri upali mokraćnih puteva, no i tada postoje drugi opći znaci bolesti: povišena temperatura, pomanjkanje apetita, bolovi u trbuhu, a nakon druge godine dijete se zna požaliti na smetnje pri mokrenju. Ukoliko su limfni čvorovi znatnije povećani (veći od jedan i pol cm u promjeru) ili su povećani primjerice iznad ključne kosti u pazuhu (aksila), liječnik će odrediti analizu krvi.

Jedna od bolesti koje se javljaju u dječjoj dobi te u mladih osoba je žljezdana groznica (infektivna mononukleoza) koje tijek ide postepeno. Povećani su limfni čvorovi posebice na vratu, ali i jetra i slezena. Tonzile su također povećane, često prekrivene bjelkastim naslagama, a pridruženi su i neki drugi simptomi kao otok oko očiju, osip itd. Razvijena slika bolesti ne ostavlja nedoumicu glede dijagnoze.

Nije naodmet spomenuti relativno rijetku bolest na koju treba pomisliti ako dijete koje ima kućnog ljubimca – mačku, ima povećane limfne žlijezde na vratu ili pazuhu. Povećanje limfnih čvorova je jedan od simptoma „bolesti mačjeg ogreba“. Dijete se igra s mačkom koja ga lagano ogrebe, najčešće po ruci, a kada se pojavi povećanje limfnog čvora (obično dva do tri tjedna nakon ogreba) ne dovodi se u vezu s ogrebom, ako se na to ne misli. Bolest uzrokuje mikroorganizam zvan Bartonella Henselae. Drugi simptomi bolesti kao povišena temperatura, bolovi u trbuhu itd. javljaju se rijetko, a komplikacije iznimno. Iskustvo autorice ovog članka temelji se na slučaju petogodišnje djevojčice koja je zbog povećanja limfnog čvora na vratu pregledana i obrađena na jednoj zagrebačkoj klinici. Dijagnoza je bila: bolest mačjeg ogreba i djevojčica je otpuštena kući nakon dijagnostičkog postupka. Komplikacija se javila oko mjesec dana nakon ogreba s konvulzijama koje su upućivale na akutnu upalu mozga (encefalitis). Djevojčica je liječena na Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu, tijek bolesti bio je vrlo težak, ali srećom izlječenje potpuno. No, u najvećem broju slučajeva ova bolest ne zahtijeva posebno liječenje, prolazi sama od sebe za nekoliko tjedana, nekada čak i mjeseci, ali važno je znati da takva bolest postoji, a roditelji mogu pomoći liječniku ako dijete ima povećane limfne žlijezde na vratu ili drugdje, ovisno o mjestu ogreba, i tako pojasniti prirodu bolesti.

Ukoliko vam se čini da su limfni čvorovi znatnije povećani, ili jedan od njih, a dijete nije živahno, žali se na umor, odvedite ga pedijatru koji će učiniti analize krvi i eventualne druge pretrage, ako je to potrebno, naravno nakon detaljnog kliničkog pregleda.

 

Izvor: Bebe, mjesečnik za trudnice i roditelje, broj 131, Zagreb, ožujak 2003, str. 24-25.