Preduhitrite alergiju na polen
Preduhitrite alergiju na polen

Preduhitrite alergiju na polen


Za one koji pate od peludne groznice proljeće označava početak muka, a boravak na zraku i suncu pravu noćnu moru. Naučite kako alergiju držati pod kontrolom i ublažiti njezine simptome

Kihanje, šmrcanje, crvenilo, kašalj i suzenje očiju za mnoge je znak da stiže proljeće, a s njim i alergija. Tako mnogima najljepše godišnje doba i prekrasni prizori cvjetanja i ozelenjavanja biljnog svijeta postaju prava noćna mora. Tim više što se, ako imate problema s peludnom alergijom, ne preporuča boraviti u to vrijeme u prirodi i zelenilu. Prema istraživanjima, broj alergičara u svijetu u posljednjih je 10-ak godina povećan na više od 30 puta, a svaki četvrti stanovnik Hrvatske ima neki oblik alergije koji će najčešće manifestira. Alergija je reakcija organizma na inače bezopasne čimbenike okoliša, koje nazivamo alergenima. Oni su različitih svojstava i prirode: pelud različitih biljaka (trave, korova, drveća), ali i sastojci kućne prašine (grinje, perje, mačja ili općenito životinjska dlaka, plijesan i dr.). U proljeće to je pelud drveća i grmova poput lijeske, johe i breze.

Promijenite prehranu i ojačajte imunitet

Ako sumnjamo na pojavu alergije, važno se što prije obratiti za liječničku pomoć, jer neliječena alergija može dovesti i do pojave astme. Također se trebamo testirati da bismo doznali koji nam alergeni smetaju. No, za početak, bilo bi najbolje promijeniti životne navike, naročito prehranu. Zatim jačati imunološki sustav i svakako, izbjegavati izloženost alergenima. Naime, alergične bi osobe, u vrijeme intenzivnog cvata biljaka na koje su alergične, trebale što manje boraviti na otvorenom.

Zatvorite prozore

Čim dođu kući trebale bi se presvući i zatvoriti prozore kako bi bile u što manjem doticaju s alergenima. Ponekad je i to dovoljno da se prevladaju lakši alergološki problemi. Ako te mjere ne pomognu, alergičar će morati uzimati lijekove koji suzbijaju alergijsku reakciju sve dok traje sezona cvata.

Pratite alergijski semafor

U tome nam može pomoći i alergijski semafor, koji svakodnevno izvještava o količini peludi u zraku. Različite boje nam govore o koncentraciji peludi. Korisno je također znati da peludi ima samo ujutro, za sunčanog, suhog i naročito vjetrovitoga vremena, a najmanje kada je vlažno, nakon kiše i predvečer. Alergije najčešće liječimo antihistaminicima, kortikosteroidima u težim slučajevima te imuno terapijom i postupkom hiposenzibilizacije (ubrizgavanje određenog alergena kojim se organizam uči ‘toleranciji’).

Čišćenje jetre

Postoje i prirodne metode tj. pripravci koje pročišćavaju i jačaju organizam. Poznata je metoda čišćenja jetre klinčićima, orahom, pelinom, limunom, đumbirom i maslinovim uljem. Nakon toga preporuča se jačanje imuniteta vitaminom C, lanenim uljem, kvercetinom i crnim kimom. Izvrsne rezultate postižu homeopatija i kineska akupunktura, kao i ajurveda.