Stadion inspirisan tradicionalnom arapskom muškom kapom
Stadion inspirisan tradicionalnom arapskom muškom kapom

Stadion inspirisan tradicionalnom arapskom muškom kapom


Predstavljen je najnoviji fudbalski stadion za Svetsko prvenstvo u fudbalu koje će se održati 2022. godine u Kataru. Stadion karakteriše izgled koji je inspirisan pletenom belom kapom koju tradicionalno nose arapski muškarci i koja ima dijamantske oblike po sebi.

Arhitekta Ibrahim M Jaidah iz Katara je projektovao stadion „Al Thumama“ koji može da primi 40.000 gledalaca za utakmice do četvrtfinalne faze prvenstva u fudbalu „2022 FIFA World Cup“.

Modelovan po ugledu na gafiju, čvrstu kapu koji su arapski muškarci nosili kao deo svoje tradicionalne nošnje. Fasada ovog kružnog stadiona će biti sa perforacijama u obliku dijamanta koji formiraju veće rombične oblike sa zaobljenim formama između.

„Inspiracija koja stoji iza projekta dolazi u skladu sa Katarovim obećanjem da će ovo svetsko prvenstvo biti jedinstveno za promovisanje regiona”, rekao je Jaidah.

„Verujem da će sam dizajn stadiona odjeknuti arapskom zajednicom i bićemo izuzetno ponosni što smo projektovali ovo inovativno mesto.”

Ibrahim M Jaidah će raditi na projektu sa firmom Heerim koja se bavi arhitekturom i projektovanjem. Stadion će moći da se otvori u krovnom delu (kružno otvaranje) i imaće rashladne sisteme, tako da se tokom čitave godine može koristiti za sportske aktivnosti.

The Supreme Committee for Delivery & Legacy (SC), organizacija odgovorna za obezbeđivanje infrastrukture za održavanje Svetskog prvenstva u fudbalu, pohvalila je projekat za stadion zbog veze sa arapskom tradicijom i istorijom.

„Za nešto više od pet godina dok Katar ne otvori vrata Bliskog Istoka ka svetu, ovaj simbolički dizajn odražavaće sve što nas ujedinjuje kao Arape i muslimane i odgovara prvom svetskom prvenstvu FIFA na Bliskom istoku”, rekao je sekretar organizacije Hassan Al Thawadi.

„S obzirom na njegovu kulturnu i istorijsku važnost, stadion „Al Thumama” postaće omiljen među ljubiteljima sporta u regionu i sportska znamenitost koja će budućim generacijama pokazati koliko će biti jedinstveno svetsko prvenstvo u Kataru”

Stadion „Al Thumama“  će se nalaziti u naselju Al Thurmama koje je smešteno u glavnom gradu Katara. Lokacija je na šest kilometara od šetališta blizu obale „Corniche“ a i blizu metro stanice koja pripada crrvenoj liniji.

Predviđeno je da bude jedno od osam najznačajnijih lokacija gde će se održavati prvenstvo. Očekuje se  da će biti završen pre prvenstva 2022. godine.

Sedam je trenutno u izgradnji u Kataru, uključujući stadion koji gradi Foster + Partners, koji će biti domaćin ceremonije otvaranja i zatvaranja, zatim „Al Wakrah“ stadion projekat firme Zaha Hadid Architects na jugu zemlje koji će biti kapaciteta 40.000 sedišta i stadion „Al Bayt“ za koji se očekuje da će biti završen slijedeće godine.