Primajmo savjete i ne otuđujmo se
Primajmo savjete i ne otuđujmo se

Primajmo savjete i ne otuđujmo se

Autor: hfz. Sulejman Bugari

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova, koji je naredio svim vjernicima da budu kao braća – Njegovi robovi. Neka je salavat i selam na Muhammeda, s.a.v.s., koji je podučavao svoje sljedbenike da se osjećaju kao jedno tijelo; kad ga zaboli jedan dio, ono čitavo osjeti malaksalost i bol.[1]

Hvala Allahu što nam ukazuje svoju neprestanu milost, posebno u mubarek noćima i mjesecima u kojima se nalazimo. Naročito u mubarek ramazanu, koji željno očekuje duše vjernika. One se u njemu raskravljuju čisteći se od grijeha počinjenih tokom godine.

Cilj svih tih mubarek dana i mjeseca, kao i obaveza: namaz, post, zekat, hadž, džuma, jest zbližavanje vjernika i međusobno opraštanje, ne bi li se osjećali kao jedno tijelo. Mnogi se pitaju kako objasniti ovo današnje stanje? Postoje visoke škole, visokoobrazovani ljudi, i vjerski i svjetski, istraživački instituti, more knjiga i radova, ali je svakim danom sve veća netrpeljivost među ljudima u jednom udruženju ili zajednici, gdje postoji po nekoliko grupacija potajnih međusobnih protivnika. Zajedno sastanče, a u mislima je velika udaljenost jednih od drugih. Nažalost, ima i takvih koji se još nisu ni upoznali, a već su u zavadi preko štampe i ostalih medija.

Zašto je sve to tako?

Zato što svako misli, ne samo da misli već je i ubijeđen da je on najpametniji i da se samo njegova treba slušati. A ne daj Bože da ga neko savjetuje; to njemu ne treba.

Ovo mu'min ne smije dozvoliti, jer je ovakvo razmišljanje velika kočnica nepretku džemata, zajednice. Uzvišeni Allah kaže:

Zato pitajte ljude od znanja ako vi ne znate. [2]

Dakle, musliman koliko god da ima znanja, uvijek će tražiti savjet od drugog, jer je svjestan Allahovih riječi:

A nad svakim znalcem ima znaniji.[3]

I uvijek se trebamo sjetiti riječi Musaa, a.s., koji je rekao Allahu: „Ima li neko da više zna od mene?“ Da bi kasnije, prilikom susreta sa Hidrom, od njega tražio da mu objasni svaki svoj postupak. Nije se ustručavao, niti ga je bilo stid da pita čovjeka kojeg prvi put susreće. Mnogima bi danas bilo smiješno kad bi im se reklo da se posavjetuju sa nekim. A pogotovo ako je taj neko bez diplome, škole ili sa sela.

Prenosi Temim ed-Dari, r.a.,od Resulullaha da je rekao: „Vjera je savjet! Vjera je savjet! Vjera je savjet!“ Rekosmo: „Božiji Poslaniče, kome?“ Poslanik reče: „Allahu, dž.š., Njegovoj Knjizi, Njegovom Poslaniku, starješinama muslimanima i ostalim muslimanima.“[4]

Božiji Poslanik tri puta ponavlja da je vjera savjet. Zašto? Da ukaže na težinu i važnost traženja savjeta pri svakom djelu, odluci i poslovanju, jer je samo tako čist i sigurniji rezultat.

Poslanik je rekao:

„Ko klanja istiharu (namaz koji se klanja pri donošenju važne odluke) i traži savjet ili se dogovara, taj neće izgubiti.“[5]

U hadisi-kudsiji, koju bilježi Ahmed od Ebi Umame, a on od Resulullaha, Allah je rekao:

„Najdraže robovanje moga roba Meni je onda kad se savjetuje radi Mene.“

Šta znači savjetovanje Allahu? Ispravno i čisto vjerovati u jedinog Allaha, bez pripisivanja druga javno ili tajno. Čisti tevhid.

Šta znači savjetovanje Njegovoj Knjizi? U potpunosti vjerovati u Nju (Kur'an) i iskreno realizirati Njezine principe. Ne uzimati iz Kur'ana samo ono što odgovara našim idejama, prohtjevima, a zapostavljati ostalo.

Šta znači savjetovanje Njegovom Poslaniku? Iskreno slijeđenje Poslanikovog puta, istraživanje njegovih brilijantnih metoda u rješavanju svih problema. Studirati njegov odnos s ljudima različitih nivoa. Bez obzira što je bio Poslanik, nije ga bilo stid razgovarati sa najobičnijim čovjekom, siromahom ili prolaznikom. Nije se, dakle, zatvarao u svoj krug drugova i poznanika. Nije se zatvarao u svoj kabinet.

Što znače riječi iz hadisa: Savjet starješinama muslimanima? Kako to?

To znači voljeti ih, upućivati im dove da se poprave, jer je njihov popravak ujedno i naš. Ne smijemo govoriti protiv njih, tragati za njihovim slabostima itd., jer na taj način prouzrokujemo razjedinjenje i svađu među vjernicima. Ističimo njihove pozitivne strane. Time ćemo prouzrokovati da se uistinu i poprave.

Šta znači savjet ostalim muslimanima? Željeti bratu muslimanu isto što i sebi. Voljeti ga, pomagati i poštovati, braniti ga na svakom mjestu. Znaj da je ružno rečeno o njemu, ružno rečeno i o tebi. Primaj od svakog i daj savjet svakom mu'minu. Znaj da ti onaj ko ti savjetuje izražava prema tebi svoju ljubav, a onaj koji ti se ulizuje, vara te.

Zato poručujem sebi i vama: Izađimo iz džamija, kabineta, kancelarije, radnje, kuće… Upoznajmo se više i bolje. Razgovarajmo s ljubavlju. Razmijenimo i ujedinimo ideje bez obzira gdje ko radi i šta je ko završio. Sve to s ciljem očuvanja naše vjere i domovine.

I  na kraju, Allahova poruka svima nama iz 2. ajeta sure El-Maide:

Sarađujte i potpomažite se u dobročinstvu i čestitosti, a ne sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu i bojte se Allaha, jer On strašno kažnjava.

Molim Allaha da nas čvrsto uveže užetom naše vjere. Amin!

(Ali-pašina džamija, 2. novembar 2001)

Izvor: Sulejman Bugari, Vratimo se Gospodaru, Connectum, Sarajevo, 2005, str. 175-178.[1] Buharija, Muslim

[2] El-Enbija, 7.

[3] Jusuf, 76.

[4] Muslim, Ebu Davud, Tirmizija, Nesaija, Ahmed

[5] Taberanija, u malom i srednjem Mu'džemu