Autor: dipl. ing. Samira Aginčić
Narodne priče o djelovanju hrane nisu bajke za malu djecu, već duboko uvjerenje da je hrana moćan lijek. Moderna nauka utvrdila je da hrana pomaže u sprečavanju raznih bolesti od prehlade pa do raka. Hrana sadrži vitamine, minerale i druge spojeve koji u velikoj mjeri izravno utječu na odbrambene funkcije organizma i povećavaju njegovu otpornost na virusne i bakterijske infekcije.
Mnoga istraživanje pokazala su i dokazala da su antioksidanti glavni čuvari našeg zdravlja, a njihov manjak može nas učiniti osjetljivim na razne bolesti.
Vitamini i minerali kao i razni enzimi igraju ulogu antioksidanata. Nalazimo ih, uglavnom, u svježem povrću i voću, kao i u hrani iz mora.
Ništa nije tako važno za zdravlje kao imunološki sistem koji dobro funkcionira, a on ne može dobro funkcionirati ako mu nedostaje neki važan mineral ili vitamin.
Da bismo povećali otpornost organizma i spriječili nastanak oboljenja, potrebno je obratiti maksimalnu pažnju prehrani – pažljivo birati hranu i sastavljati jelovnik.
Sastavljanje jelovnika
- Iz ishrane treba izbaciti masno crveno meso, ograničiti potrošnju šećera, a uvesti velike količine svježeg povrća i voća.
- Najmanje dva puta sedmično uključiti u jelovnik ribu zbog njenog bogatstva cinkom koji revitalizira imunološki sustav.
- Jedite najmanje pet obroka voća i povrća svakog dana savjet je nutricionista i to što je povrće i voće tamnije to je bolje.
- Izbjegavajte hranu koja smanjuje otpornost organizma, a to je hrana sa puno masti, dimljeno crveno meso, kožica sa peradi.
- Pijte puno zelenog čaja, a smanjite konzumaciju kafe.
- Pijte jogurt. Jogurtu se, kao vjekovnom borcu protiv bakterija i virusa, sve više pripisuju ljekovita svojstva, pa se i on ubraja u namirnice koje povećavaju otpornost organizma.
Gdje naći antioksidante?
Namirnice koje sadrže visoke koncentracije antioksidanata su: grejp, naranča, limun, borovnica, breskve, brokule, kupus, kelj, mrkva, šparoge, špinat, paradajz, zelena salata, đumbir, bijeli luk, bundeva.
Zaštitnici pluća, srca i arterija
Vitamin C i E su antioksidanti širokog spektra djelovanja, od kojih vitamin C predstavlja zaštitu od astme, bronhitisa i prehlada, a vitamin E je proglašen zaštitnikom srca i arterija.
Glavni izvori vitamina C su agrumi, jagode, brokule, špinat, kupus, prokulice, peršin.
Glavni izvori vitamina E su soja, bademi, kikiriki, biljna ulja, suncokretove sjemenke.
Kako sačuvati vitamine?
Vitamin C se u povrću uništava kuhanjem (otprilike 50%) pa je najbolje rješenje kuhanje povrća u mikrovalnoj pećnici gdje su gubici najviše do 15%.
Izvor: Zdravlje u kući, Avaz porodična revija, Sarajevo, mart/ožujak 2005, god. IV, br. 28, str. 52-53.