Prirodno liječenje kamena i pijeska u bubrezima
Prirodno liječenje kamena i pijeska u bubrezima

Prirodno liječenje kamena i pijeska u bubrezima


Maslinovo ulje

Prvo i osnovno u borbi protiv kamenca u bubregu jeste kvalitetna prehrana. Osoba koja ima kamen u bubregu treba da u što manjoj mjeri konzumira sol i meso. Ako se i jede meso, tada savjetujemo da ono bude kvalitetno, a ne jesti konzerve ili neke druge prerađevine od mesa.

Kamen u bubregu liječimo i čajem. Dobar je čaj od kukuruzne svile ili biljke troskot. Pored toga, dobro je i zdravo konzumirati čaj od kantariona, koprive, bosiljka, peršina, kima, te žalfije. Svi ovi čajevi čiste bubrege od kamenca.

Maslinovo ulje i limun: Izerendati cijeli limun sa korom i zaliti maslinovim uljem. Uzimati po kašičicu ujutro i naveče.

Maslinovo ulje i smokve: Poredati 41 suhu smokvu i zaliti maslinovim uljem. Zatvoriti na 10 dana. Pojesti svako jutro jednu smokvu iz toga ulja sa nekoliko kapi limuna na njoj.

Ili: Lijek protiv kemena u žuči i bubregu
1/2 kg limuna dobro oprati i samljeti sa korom
1/2 kg suhe smokve izbušiti na više mjesta
U staklenu teglu od 2 l staviti red limuna, red smokava i preliti sa 250 ml maslinovog ulja. Poklopiti teglu i ostaviti da stoji 7 dana na hladnom mjestu. Nakon toga svako jutro uzimati po jednu supenu kašiku pola sata prije jela. Teglu držati u frižideru.

Brusnica

Brusnica može smanjiti mogućnost razvoja infekcija u mokraćnom sistemu, pa tako smanjiti potrebu za antibioticima. Ova biljka sprečava prianjanje bakterija za stjenke mokraćnih kanala i stjenke bubrega, a djelotvorna je i protiv bakterija koje su otporne na antibiotike.

Selen čisti pijesak iz bubrega

Primjena korjena i lista selena pomaže kod infekcija urinarnog trakta i kod postojanja pijeska i kamena u bubrezima i mokraćnoj bešici.

Iako selen nema izraženo antimikrobno djelovanje koristi se i u „terapiji ispiranjem“ zbog diuretičkog efekta.

Poznat je još jedan prirodni lijek za borbu protiv kamena u bubregu:

Potrebno je sitno nasjeckati po 25 grama korijena celera, peršina, selena i sladica. Ovu biljnu mješavinu potopite u litru vode, poklopite posudu i pustite da sve odstoji preko noći. Tek ujutro posudu stavite na vatru i pustite da tekućina ključa dvije do tri minute. Kada ste posudu skinuli sa vatre pustite ju da se u potpunosti ohladi. Tekućinu procijedite i pijte tijekom dana umjesto vode. Čaj piti tri dana, pa praviti pauzu jedan dan i sve tako. Ako možete pijte čaj nezaslađen, a u suprotnom zasladiti sa kašičicom meda.

Brezova voda

Dnevna doza koju možete popiti je neograničena jer nema štetan uticaj na organizam, ali će vam besprijekorno očistiti bubrege pa i zglobove u cijelom tijelu. Najbolje je da se danas prikupljena voda popije u naredna 24 časa. Može se nabaviti u proljeće, veoma korisna.

Đumbir

Dva veća korijena đumbira se očiste i izribaju na najsitnije (može i električna sjeckalica) i pomiješa se s 1/2 kg domaćeg meda, konzumirati ga 3-4 puta na dan. Koristiti plastičnu ili keramičku kašičicu,(dodajem i drvenu) nikako metalnu. Prvi efekti se osjećaju poslije dva do tri dana. Ovo diže iz mrtvih!!!

SIRUP/SOK od limuna i đumbira, RECEPT:

  • 1 korjen đumbira
  • 1 kilogram šećera
  • 1,5 kilograma limuna
  • 2 litra vode

Način pripreme

Jedan korjen đumbira oljuštiti i isjeckati na kockice. Dodati 1 kg šećera. Preliti mješavinu sa 2 litra vode. Promiješati pa staviti da provri. Ostaviti da odstoji 12 sati. Nacijediti 1,5 kg limuna u sirup i promiješati. Sirup (oko 3-4 litra) sipati u plastične boce (flaše) i čuvati u frižideru.

Korištenje

Kada hoćete da pijete sok, sirup rastvoriti u vodi i promiješati (odnos količina sirupa i vode po želji).

Korisni i ljekoviti sastojci

Navodimo samo neke ljekovite sastojke koji se nalaze u soku: bjelančevine, biljne masti, biljni hormoni, bioflavonide, vitamin C,vitamine B1, B2 i B12, željezo, gingerolenzime, etrična ulja, zingeron, kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum,proteine, so, ugljeni hidrati, fosfor, šećer

Ljekovito dejstvo

Interesantno je da sok od limuna i đumbira u sadejstvu ima veće ljekovito dejstvo nego limun i đumbir posebno.

Čajevi koji pomažu izbacivanje pijeska u bubrezima:

Vinova loza

Sok koji curi kad se loza orezuje liječi kamen u bubregu i smiruje upalu očiju.

Jagoda

Jagoda kao lijek i čaj od listova povoljno djeluju na mokraćne puteve i njihovu dezinfekciju. Pomaže kod pijeska u bubregu.

Kopriva     

Kopriva izbacuje otrove i pomaže kod bubrežnih bolesti.

Ljoskavac

Izuzetan je diuretik i povoljno djeluje kod kamena u bubregu.

Sadik Sadiković: Kamenje u bubrezima

Najbolji je čaj od tucanih i prženih košpica od šipka (divlje ruže). Na 2 l vode staviti 2 dkg košpica, potopi se 12 sati i dobro poklopljeno kuha 3 sata, dok uvre toliko da ostane ¾ litre čaja. Ujutro na štesrce uzme se 1 šoljica toga toplog čaja, prokuhanog, sa 1 kašikom meda i limunovog soka, pola sata pred ručak druga šoljica i treća pola sata pred večeru.

Svakog dana 1-2 minuta hodati po vodi i sedmično uzeti 2-3 hladnje polubanje sa pranjem leđa. Neka se jede mlijeko slatko i kiselo, kuhana pšenica, ječam i 2x dnevno čorba od prekrupe od zobi sa koprivom. Od voća osobito su dobre jabuke, jagode, trešnje i brusnice.