Psihološka pozadina iznošenja tuđih nedostataka
Psihološka pozadina iznošenja tuđih nedostataka

Psihološka pozadina iznošenja tuđih nedostataka


Jedna od reakcija koju pokazuju osobe koje su pogođene osjećajem niže vrijednosti jeste iznošenje tuđih nedostataka. Osobe koje se iz nekog razloga osjećaju slabim i poniženim te su u sebi nezadovoljne zbog ovog osjećaja, da bi zadovoljile svoju sujetu i zbog zaštite od tuđih ponižavanja, uvijek su sklone da na skupovima prenose i iznose nedostatke ovoga i onoga. A ako neko drugi bude iznosio tuđe nedostatke i manjkavosti, one se raduju.

Imam Ali, mir neka je na njega, je rekao:

Oni koji imaju nedostatke vole da se javno govori o nedostacima ljudi, da bi oni s lahkoćom mogli opravdati svoje nedostatke.[1]

Učenik koji je zbog nemarnosti u učenju bio loš na ispitu, koji je dobio negativnu ocjenu, nije spreman spominjati imena onih koji su dobili pozitivne ocjene i hvaliti njihove aktivnosti u učenju. On se trudi da sakupi imena onih koji su dobili negativnu ocjenu, i sve vrijeme o njima govori. A sve to da bi, s jedne strane, ublažio osjećaj niže vrijednosti zbog neuspjeha i da bi, s druge strane, ublažio kritiku svojih roditelja i bližnjih.

Trgovac koji je finansijski oslabio, koji više ne može isplaćivati svoje ugovorne obaveze, osjeća se niže vrijednim. Da bi barem donekle ublažio svoje duševne patnje te da bi svoju nevolju izbacio iz sebe, neprestano spominje druge trgovce poput njega, koji se također nalaze u opasnosti od stečaja. On želi da se njihovo nezavidno stanje na skupovima obznani i da ovo nepoželjno stanje bude što obuhvatnije, tako da poplava ponižavanja i korenja ne bude usmjerena samo prema njemu.

 

 

Izvor: Muhammed Taqi Falsafi, Dijete, nasljeđe i odgoj, svezak 2., Fondacija „Mulla Sadra“ u Bosni i Hercegovini, Sarajevo, 2011., str. 239-240.

[1] Gureru-l-hikem, str. 407.