Pubertet – oluja hormona
Pubertet – oluja hormona

Pubertet – oluja hormona

Autor: dr. Zagorka Korolija-Ćuić, spec. školske medicine


Pubertet je razdoblje u životu mlade osobe u kojem se događaju brojne tjelesne i psihičke promjene. Zbog tih promjena dolazi do sazrijevanja i odrastanja – dječaci postaju mladići, a djevojčice postaju djevojke.

Svako dijete ima individualan početak i kraj pubertetskog razvoja. Puno čimbenika utječe na početak puberteta (npr. kod umjereno gojazne djece pubertet često nastupa ranije od prosjeka, kod djece čija je težina ispod normale i onih pothranjenih pubertet nastupa kasnije od prosjeka). Očigledno je da je za pubertet nužna kritična tjelesna masa.

U pravilu, djevojčice ulaze u pubertet ranije (s oko 10 godina), a dječaci dvije godine kasnije (s oko 12 godina), mada oni imaju duži pubertetski razvoj. Trajanje puberteta kod svake je osobe različito, od dvije do osam godina. Granicom sazrijevanja uzima se navršenih 18 godina (punoljetnost).

Rast u „visinu i širinu“

Do puberteta spolne žlijezde miruju; na „signal“ žlijezde hipofize one se bude te kod djevojčica ženske spolne žlijezde (jajnici) počinju pojačano izlučivati ženske spolne hormone (estrogen i progesteron), a kod dječaka muške spolne žlijezde (testisi) počnu pojačano izlučivati muški spolni hormon (testosteron) nakon čega uslijede tjelesne promjene:

Tjelesni rast (u visinu) – nagli rast u visinu nastupa zbog ubrzanog rasta kostiju. Tjelesni rast uključuje dosezanje pune visine i odgovarajuće težine te odgovarajuće povećanje organa. Val rasta u pubertetskoj dobi drugačije se odražava kod djevojčica, a drugačije kod dječaka: u dječaka nastupa u dobi između 13 – 15,5 godina; u djevojčica nastupa oko 11. godine.

Vrhunac brzine rasta doseže se u dječaka sa 14 +/- 1 godina, a u djevojčica sa 12 +/- 1 godina. U godini vrhunca rasta može se u dječaka očekivati rast od deset ili više centimetara, a kod djevojčica rast oko šest do devet centimetara. U dobi od 18 godina dječacima preostaje još rasta, a djevojčicama je rast skoro 99% završen.

Što se može zaključiti? Kad rast završi, dječaci su viši i teži od djevojčica, jer je u dječaka dulje pretpubertetsko razdoblje rasta, veći vrhunac brzine rasta tijekom pubertetskog vala rasta i dulje razdoblje adolescentnog vala rasta, dok kod djevojčica rast doseže vrhunac u ranijem pubertetu i nakon menarhe ograničen je.

Tjelesni rast (u širinu) – postupno se šire bokovi u djevojčica, a kod dječaka širi se područje prsa i ramenog pojasa. Svi parametri rasta mogu se ucrtati na standardnim krivuljama rasta.

Promjene u pubertetu

Tjelesni miris – pojačano znojenje dovodi do neugodnog tjelesnog mirisa (važnost održavanja higijene i korištenja blagih higijenskih sredstava, bez alkohola). Zbog pojačanog rada žlijezda u koži, koža se masti te uzrokuje pojavu prištića (akne), koji se ne smiju istiskivati jer će se stanje samo pogoršati; treba redovito umivati lice, koristiti blage tekuće sapune i blage kreme, a u slučaju težih oblika, potražiti stručnu pomoć.

Pojava dlačica – dlačice se javljaju na mjestima gdje ih prije nije bilo (spolovilo, pazuh, brada) te je pojačan rast dlakavosti na mjestima gdje su dlačice bile sitne i svijetle (noge i ruke).

Mutiranje – zbog rasta glasnica, glas postaje dublji, što je posebno izraženo kod dječaka.

Rast spolnih organa (spolne promjene) – spolno sazrijevanje obično se u oba spola zbiva utvrđenim slijedom. Životna dob početka i brzina spolnoga rasta različite su i na njih utječu genski faktori i faktori okoline. Spolna zrelost u današnje vrijeme nastupa ranije, vjerojatno zbog poboljšanja načina prehrane, općeg zdravstvenog stanja i životnih uvjeta.

U dječaka, spolne promjene započinju rastom skrotuma i testisa, nakon čega slijedi rast penisa, rast sjemenih mjehurića i prostate. Zatim se pojavljuje pubična dlakavost (pubarha) te dlakavost pazuha i rast brade dvije godine nakon pojave pubične dlakavosti. Povećanje muške dojke tijekom puberteta normalno je; ono je obično prolazno, obostrano, glatko, čvrsto i simetrično raspoređeno ispod aureole dojke, i povuče se samo od sebe.

Polucija je nesvjesno izbacivanje sjemene tekućine, koje se najčešće javlja noću – „mokri snovi“. Ejakulacija je svjesno i kontrolirano izbacivanje sjemene tekućine nakon uzbuđenja.

U djevojčica, rast dojki prvi je vidljivi znak spolnoga sazrijevanja. Ubrzo nakon toga dolazi do pojave pubične i pazušne dlakavosti. Prva menstruacija (menarhe) obično se javlja oko dvije godine nakon početka razvoja dojki. Ona dolazi u širem dobnom rasponu, iako se kod većine djevojčica javlja u 12. – 13. godini (ranije pojavljivanje: 10. godina; kasnije pojavljivanje: 16. godina). Menstruacija je krvarenje iz maternice koje nastaje nakon propadanja neoplođene jajne stanice. Menstrualni ciklus traje 21-35 dana (od prvoga dana jedne do prvoga dana sljedeće menstruacije), a trajanje menstruacije (krvarenja) je 3-7 dana.

Stadij rasta dojki i razvoja pubične dlakavosti mogu se raščlaniti pomoću Tunnerove metode.

Kada nije navrijeme

Zakašnjeli pubertet je izostanak spolnoga sazrijevanja u očekivano vrijeme. U dječaka je to ako do 14. godine ne dođe ni do kakvog povećanja testisa; ako se do 15. godine ne pojavi pubična dlakavost. U djevojčica govorimo o zakašnjelom pubertetu ako do 13. godine ne dođe ni do kakvog razvoja dojki; ako se do 14. godine ne razvije pubična dlakavost; ako se menstruacija ne pojavi do 16. godine.

Prijevremeni pubertet je početak spolnoga sazrijevanja: u djevojčica prije 8. godine, a u dječaka prije 9. godine. Ako se redoslijed spolnih promjena poremeti, može biti poremećen i rast te bi trebalo pomišljati da u osnovi leže patološki procesi.

Lijepo i burno razdoblje sazrijevanja i odrastanja naše djece možemo učiniti još ljepšim ako se samo na trenutak vratimo u njihove godine.

 

Izvor: Narodni zdravstveni list, dvomjesečnik za unapređenje zdravstvene kulture, god. LVIII, broj 672-673, NZZJZ PGŽ u suradnji s HZJZ, Rijeka, siječanj-veljača 2016, str. 13-14.