Putnici i drvo platana
Putnici i drvo platana

Putnici i drvo platana

Jednog ljetnjeg dana dva čovjeka su se zaputila na put. Ubrzo je postalo suviše vruće pa su odlučili da zaklon potraže u hladovini obližnjeg drveta.

Gledajući u grane drveta jedan od njih reče onom drugom:

„Kakvo beskorisno drvo! Nema plodova koje bi mogli pojesti niti njegovo drvo možemo iskoristiti!

„Ne budi tako nezahvalan“, zašušti drvo na te riječi. „ Upravo u ovom trenutku sam ti neizmjerno koristan jer te štitim od vrelog sunca, a ti me nazivaš beskorisnim!“

Pouka:

Sve što je Bog stvorio ima svoju svrhu. Islam nas uči da ne trebamo nikad omaložavati Božije blagodati, ma kako nam se u datom trenutku činile malima.

Da li ste znali?

Drvo platana, iz botaničke porodice Platanaceae, drvo je koje spaja istok i zapad. Platan se naziva i stablo Hipokrata, jer je ovaj poznati antički liječnik ispod njega često držao svoja predavanja.

Platan je izrazito lijepo i robusno drvo za koje kažu da može doživjeti i do 500 godina starosti. Brzo raste i njegova krošnja daje veliki hlad. Drvo izdržava temperature i do minus 35 °C, a veoma je otporno i na moderna aerozagađenja. Platan se odlikuje snažnim i razvijenim korijenskim sadržajem (i dubinskim i površinskim), te može biti značajan za zaštitu od površinskog oticanja vode, zaštitu od erozije i očuvanje vodotoka.

U područjima Irana, Turske pa sve do Indije ovo drvo je oduvijek bilo cijenjeno. Perzijski vrtovi se nisu mogli zamisliti bez njega. Platan je u Bosni i Hercegovini alohtona vrsta, a prvi put se pojavljuje kao unesena vrsta za vrijeme austrougarske vladavine, prije 120 godina. U Sarajevu ga možemo vidjeti krenemo li poznatom alejom od Ilidže prema Vrelu Bosne.

Platan je vrlo cijenjeno drvo u urbanim sredinama. Mnogi bulevari svjetskih metropola duguju dio svog šarma upravo ovom prelijepom drveću.

Izvori:

http://www.kidsworldfun.com

http://www.maglaj.net

http://www.preporod.com

Priredila i prevela: A. Kadrija