Ramazan, uzvišeni mjesec
Ramazan, uzvišeni mjesec

Ramazan, uzvišeni mjesec


شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِّنَ الْهُدَىٰ وَالْفُرْقَانِ ۚ فَمَن شَهِدَ مِنكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ ۖوَمَن كَانَ مَرِيضًا أَوْ عَلَىٰ سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِّنْ أَيَّام

أُخَرَ ۗ يُرِيدُ اللَّـهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلَا يُرِيدُ بِكُمُ الْعُسْرَ وَلِتُكْمِلُوا الْعِدَّةَ وَلِتُكَبِّرُوا اللَّـهَ عَلَىٰ مَا هَدَاكُمْ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ


U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur'ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz pravoga puta i razlikovanja dobra od zla. Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede, a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti – Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoće imate – da određeni broj dana ispunite, i da Allaha veličate zato što vam je ukazao na pravi put, i da zahvalni budete.  (Kur'an, Al-Baqara:185) 

Mjesec ramazan je odabran za post jer ima prednost nad ostalim mjesecima lunarnog kalendara. U navedenom ajetu ova prednost se objašnjava kroz činjenicu da je Kuran, kao knjiga – putokaz čitavom čovječanstvu, sa svojim zakonodavstvom koje je odvojilo dobro od lošeg kako bi se omogućilo napredovanje i uspjeh čovjeka, objavljena u mjesecu ramazanu. Pored ovog, i Kur'an i druga islamska literatura indicira da je objavljivanje svih velikih nebeskih knjiga, kao što je Tevrat, Indžil, Zebur, Ibrahimove sahife, kao i Kur'an, započeto u ovom mjesecu. 

U tom kontekstu, imam Sadik, mir neka je nad njim, je rekao: 

Tevrat je spušten šestog dana mjeseca ramazana, Indžil dvanaestog, Zebur osamnaestog, a Kur'an u Noći sudbine (Laylat-ul-qadr) u ramazanu. 

Stoga, mjesec ramazan je oduvijek bio mjesec objave velikih nebeskih knjiga. Ovaj mjesec je i mjesec odgoja i obrazovanja, budući da vježba bez poduke i prakse nema rezultata. Cilj prakse koja se ostvaruje kroz post treba sagledati putem temeljnog i dubokog znanja o božanskim uputama čija je svrha čišćenje čovjekove duše i osobenosti od grijeha. 

Jednom prilikom, zadnjeg petka u mjesecu ša'banu, Božiji Poslanik, s.a.v.s., održao je govor o značaju mjeseca ramazana kako bi pripremio svoje ashabe za dolazak ovog svetog mjeseca. U tom velikom govoru, Božiji Poslanik, s.a.v.s., rekao je:

O ljudi! Približio vam se Allahov mjesec, mjesec prepun blagoslova, milosti i oprosta. To je mjesec kojeg je Allah učinio najboljim od svih mjeseci. 

Po Božijem viđenju, ti dani su najbolji od svih dana, njegove noći su najbolje od svih noći i njegovi časovi su najbolji od svih časova.

To je mjesec u kojem ste pozvani da budete Allahovi gosti; tokom njegova trajanja vi se smatrate vrijednim Allahove milosti.

U ovom mjesecu, vaši udisaji i izdisaji slave Allaha, vaše spavanje je ibadet Njemu. Vaša djela su primljena i vaše molbe uslišane. 

Stoga, tražite od Allaha, vašeg Gospodara, s iskrenim namjerama i čistim srcima, da vam omogući da sprovedete post i učite iz Njegove Knjige (Kur'ana) tokom ovog mjeseca, jer nesretnik je samo onaj koji je lišen Božijeg oprosta u ovom velikom mjesecu. 

Neka vaša glad i žeđ tokom tih dana bude vaš podsjetnik na glad i žeđ Sudnjeg dana. Udijelite milostinju siromašnima među vama, poštujte starije, pokažite plemenitost i nježnost prema najmlađima, i ojačajte vaša krvna srodstva.

Čuvajte vaše jezike (od grijeha), ne gledajte ono što je Allah učinio zabranjenim vašim očima, i ne slušajte ono što je zabranjeno vašim ušima. Budite ljubazni prema siročadima drugih ljudi, kako bi i vašoj vlastitoj siročadi bila ukazana ljubav i naklonost…

 

 

Izvor: Ayatullah Sayyid Kamal Faghih Imani & A Group of Muslim Scholars, An Enlightening Commentary into The Light of the Holy Qur'an, part 2, Amir-ul-Mu'mineen Ali (a.s.) Library, Esfahan, Islamic Republic of Iran, 2003, str. 90 – 91., translated by Mr. Sayyid ‘Abbas Sadr-‘ameli

Prevod: hfz. Aida Kadrija