Rekorderi među gmizavcima
Rekorderi među gmizavcima

Rekorderi među gmizavcima

Gmizavci ili reptili su prvi pravi kopneni kičmenjaci. Ime su dobili po načinu kretanju – gmizanju. Gmizavci su veoma različiti, od sitnih guštera da zmija dugačkih i do deset metara. Gmizavci žive u okeanima, jezerima, rijekama i na kopnu. Budući da zavise od temperature okoline, mnogo su brojniji u toplim oblastima. Poznato je oko 6000 vrsta gmizavaca, a dijele se u četiri reda:

  1. gušteri,
  2. zmije,
  3. krokodili i
  4. kornjače.

Najveći gušter jeste komodski varan (Varanus komodoensis), koji može narasti do 3 metra i dostignuti masu od 80 do 140 kilograma.

Najduža i najteža zmija na svijetu je anakonda (Eunectes). Najčešće naraste u dužinu do 7 metara. U rijetkim slučajevima može biti duga čak 8-9 metara i težiti više od 150 kilograma.

Najveći krokodil je mužjak morskog krokodila (Crocodylus porosus), koji može narasti do 6 metara i težiti oko 770 kilograma. Ženke su mnogo manje od mužjaka, i dugačke su od 2,1 do 2,7 metara.

Najveća kornjača je galapagoška kornjača (Geochelone nigra). Najkrupniji primjerci imaju i po 270 kilograma, a od glave do repa dostižu dužinu do metar i po. Ova kornjača je ujedno i najdugovječnija životinja na našoj planeti. Može da doživi i više od 150 godina.

Najmanji gmizavac je sprudni macaklin (Sphaerodactylus parthenopion) s Djevičanskih otoka, čije je tijelo dugačko samo 18 milimetara.