Roditeljske navike kojih se morate riješiti
Roditeljske navike kojih se morate riješiti

Roditeljske navike kojih se morate riješiti


Biti roditelj nije uvijek jednostavno. Ne samo da nosite veliku odgovornost zbog brige o njima, nego im morate biti dobar uzor. Vi ste ti od kojih će učiti, a djeca su sklona usvajanju brojnih navika roditelja, dobrih i loših.

Budimo iskreni, niko nije savršen i svi imaju neku lošu naviku koje bi se trebali riješiti. Neke od njih tiču se samo vas i nikome ne škode, no kada je riječ o lošim navikama koje utječu na odgoj djeteta i djetetov psihosocijalni razvoj, mogli biste imati velikih problema ako ih ne stavite pod kontrolu.

Nakon dugogodišnje studije, psiholozi su u prvi plan izmjestili top 5 loših roditeljskih navika kojih se radi dobrobiti vaše djece morate odmah riješiti:

1. Vikanje na djecu

Ponekad je uistinu teško ne vikati na djecu, posebno kada im sto puta ponovite da nešto trebaju napraviti, a oni se ponašaju kao da govorite zidu. To je frustrirajuće, ali to morate naučiti držati pod kontrolom. Vikanje pred njima ih uči da je u redu vikati kada se suoče s emocionalnim situacijama. Ako osjetite poriv da vičete, odmaknite se nekoliko minuta od njih ili problem rješavajte sljedeći dan, kada se emocije malo slegnu. Naučite razgovarati s djecom na mirniji način. Pregovarajte i pronađite način da riješite problem te se odviknite od navike vikanja i vrištanja na djecu.

2. Ignoriranje ili omalovažavanje djetetovih emocija

Neki roditelji ne shvataju da i djeca imaju osjećaje i da ih se vrlo lako može povrijediti. Ignoriranje djeteta dok pokušava komunicirati s vama može biti vrlo štetno. Ako su uznemireni zbog nečega što se dogodilo u školi ili s prijateljima, roditelji moraju shvatiti da je to u dječjem životu najvažnija stvar u tom trenutku, čak i ako se vama čini sasvim beznačajnim.

3. Prigovaranje djeci

Djeca ne čine uvijek ono što im kažete, čak i ako znaju da bi trebali, ali prigovaranje nije rješenje. Ako ne žele napisati zadaću, odredite određeno vrijeme kada će morati pisati zadaću svakoga dana. Kada su gotovi, mogu još malo imati vremena za ono što vole raditi prije odlaska na spavanje. Ako ne žele čistiti sobu, odredite im konkretni zadatak (prikladan dobi) i kada su gotovi, mogu se igrati ili raditi ono što ih raduje.

4. Psovke-ružne riječi

To je vrlo, vrlo ružna navika, posebno izražena na prostoru Balkana, koju će djeca sigurno usvojiti ako ih izložite takvom načinu komunikacije. Samo zato što ne psuju pred vama, ne znači da to neće raditi u školi ili pred prijateljima. Na kraju krajeva, ako to rade mama i tata, onda je u redu da to rade i oni, zar ne?

5. Prekršena obećanja

S vremena na vrijeme dogodit će se da prekršite obećanje koje ste dali djeci. Primjerice, obećali ste im da ćete dan provesti u prirodi, ali neočekivani preokret upropasti vam dan. No, redovno i nepromišljeno kršenje obećanja moglo bi u vašu djecu usaditi nepovjerenje kojega se kasnije možda neće moći riješiti. Nemojte davati obećanja za koja ste sigurni da ih nećete moći ispuniti. Ako niste sigurni, obećajte da ćete dati sve od sebe, ali pobrinite se da shvate da to nije garancija.

Nitko ne kaže da je roditeljstvo lahak zadatak i svi prave greške. No, važno je na koji se način nosite s tim greškama. Iz njih trebate učiti te učiniti promjene kako se iste greške ne bi stalno ponavljale. Tada ćete znati da ste dobar roditelj. Ako imate bilo koju od loših roditeljskih navika gore navedenih, ili neku koja se nije našla među ovih pet, učinite sve od sebe da ih se riješite i zamijenite onim pozitivnim od kojih vaše dijete može imati koristi.

 

Izvor: psiholog.ba