Rozaceja
Rozaceja

Rozaceja


Rozaceja često počinje blagim crvenilom kože lica. Ovi simptomi su u početku prolazni da bi se potom zadržali u području oko nosa proširujući se na druge dijelove lica. Kako rozaceja napreduje javljaju se dodatni simptomi kao što su osjećaj vrućine u obrazima, peckanje, bubuljice, otekline, suha koža, prošireni krvni sudovi te proširenje bolesti na oči. Prema ovim simptomima razlikujemo četiri podtipa rozaceje:

  • Eritematozni tip (Erythematotelangietatic rosacea) Prevladava crvenilo obraza. Krvni sudovi su vidljivi, posebno oko nosa .
  • Papulopustulozni oblik (Papulopustular rosacea) Javljaju se crveni čvorići i gnojni prištići na crvenoj koži lica, prožetoj malim krvnim žilama. Može se javiti osjećaj vrućine i peckanja. Ova faza rozaceje je također poznata pod azivom acne rosacea.
  • Fimatozni oblik (Phymatous rosacea) Javlja se zadebljanje žljezdanog i vezivnog tkiva ili bujanje vezivnog tkiva i krvnih žila na koži lica. Zadebljanje je najvidljivije u predjelu nosa ali se takođe može javiti u predjelu ušiju, brade, obraza i čela. Moguća je i pojava proširenih pora kože uz uvećanje krvnih sudova.
  • Okularni tip (Ocular rosacea) Javljaju se promjene na jednom ili oba oka, najčešće u vidu konjuktivitisa, praćene crvenilom očiju, svrbežom, peckanjem, suhoćom, a moguć je i zamućen vid ili smanjena vidljivost. Često je prisutan osjećaj kao da imate strano tijelo u oku. Ovo je ozbiljno stanje oka koje svakako zahtijeva posjetu oftalmologu.

Simptomi prisutni kod prva tri podtipa mogu se javiti i u području vrata, grudi, ušiju i vlasišta. Ljekar procijenjuje o kojem tipu rozaceje se radi te shodno tome prepisuje odgovarajući tretman.

Danas su dostupni mnogi lijekovi u tretiranju rozaceje. Ali lijek ne djeluje uvijek na sve simptome, posebno ne na crvenilo i zadebljanje kože oko nosa. Ako se borite sa ovim simptomima, laserski tretman može biti jedna od opcija. I to vrlo uspješna, budući da se laserom postižu izuzetni rezultati u tretiranju ova dva teška simptoma rozaceje.

 

Izvor: health-tools.health.msn.com

Prevod: A. Kadrija