Rukola – moćan saveznik u borbi protiv bolesti
Rukola – moćan saveznik u borbi protiv bolesti

Rukola – moćan saveznik u borbi protiv bolesti


Rukola je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka. Pripada porodici kupusa, a uzgaja se zbog lišća oštrog pikantnog okusa, bogatog vitaminima. Svoje porijeklo vuče iz centralne i južne Evrope, a veoma je raširena i u Sjevernoj Africi i Americi, kao i na Bliskom istoku. Iako je na našim prostorima priličnom broju ljudi još uvijek nepoznata, posljednjih nekoliko godina sve više stiče popularnost zbog svoje ljekovitosti, tako da je dostupna  i u našem podneblju.

Sastoji se uglavnom od vode, a bogata je ugljikohidratima, bjelančevinama, karotenom, kalcijumom, magnezijumom, željezom, kalijumom, fosforom i vitaminima A, C i B kompleksa. Sadrži aktivne substance koje imaju antikancerogena svojstva, koje pozitivno utječu na zdravlje i smanjuju rizik od nastanka i razvoja raznih bolesti.

Rukola ima brojna ljekovita svojstva. Stručnjaci ističu da ova biljka čuva srce, smanjuje rizik od mnogih bolesti i sadrži materije koje imaju antikancerogena svojstva. Istraživanja su pokazala da rukola može smanjiti rizik od nastanka raka pluća, prostate, dojke i pankreasa.

Smatra se prirodnim antibiotikom, reguliše varenje, koristi se za liječenje čireva, osteoporoze, hroničnog zatvora, prehlade i kašlja. Osim toga, rukola čisti krv i daje značajan doprinos u liječenju bolesti jetre.

Rukola je prepuna vlakana koji potpomažu dobru probavu, zasitna je i nakon nje ne osjećate potrebu za masnom i slatkom hranom. Pomaže vam da holesterol i nivo šećera držite pod kontrolom.

Čestim konzumiranjem rukole smanjujemo hronična upalna stanja u našem organizmu, budući da rukola sadrži indol 3 karbinol i itiocijanate, bioaktivne komponente za koje je dokazano da suzbijaju upale.

Rukolu iz sjemena vrlo lako možete uzgojiti i kod svoje kuće, u saksijama. Za razliku od divlje, kultivisana rukola je krupnija, nije gorka, a zahvaljujući hranljivosti i ljekovitosti veoma je zastupljena u mnogim svjetskim kuhinjama. Možete je koristiti kao dodatak sendvičima, u salatama, na picama ili pri dekoraciji raznih vrsta jela.