SafeFlame – tehnologija koja pretvara vodu u vatru
SafeFlame – tehnologija koja pretvara vodu u vatru

SafeFlame – tehnologija koja pretvara vodu u vatru


SafeFlame je naziv istraživačkog projekta koji financira Evropska unija, a koji doslovno pretvara vodu u vatru, to jest, elektrolizom razdvaja vodu na dva elementa – vodik i kisik i zatim koristi električnu energiju kako bi zapalio ove materijale prilikom izlaska iz mlaznica plamenika.

S obzirom da se elektrolizom obične vode dobijaju dva različita zapaljiva elementa, SafeFlame može proizvesti i dva različita plamena – za različite namjene. Osim toga, dužina i toplina plamena se može lako podesiti mijenjanjem količine električne energije koja se dovodi do uređaja.

Trenutna najmjena ove tehnologije usmjerena je na oko 1.000 kompanija u EU sektoru koje koriste tvrdo lemljenje (spajanje metalnih materijala na temperaturi preko 450ºC), a koje zapošljavaju oko 125.000 ljudi (ukupni godišnji promet od oko 20 milijardi eura). S obzirom da SafeFlame pretvara vodu u plamen, budućnost tehnologije za mnogo širu upotrebu izgleda poprilično svijetla.

S obzirom da SafeFlame proizvodi vodik i kisik na licu mjesta, njegova upotreba će eliminisati sve opasne spremnike prepune zapaljivih plinova. Ne samo da će smanjiti broj požara i eksplozija, već će u potpunosti eliminisati potrebu da se opasni plinovi uopšte i kupuju, da se na njih plaćaju dodatni porezi, ili da se troše veliki novci na sigurnosno skladištenje.

Još jedna ogroma prednost tehnologije je ta da se plamen može podešavati – što znači da korisnici SafeFlame-a mogu lakše i kvalitetnije raditi sa osjetljivim metalima koji imaju nisku tačku taljenja. Pored toga, manje temperature su manje opasne za ljude koji upravljaju uređajima.

„Jedna od glavnih prednosti ove tehnologije je ta da plamenik uvijek ostaje hladan, jer plamen gori izvan plamenika. Tako da kad ga isključite na kraju rada jednostavno ga možete spustiti gdje god želite“, kaže Rory Olney, savjetnik za varenje.

Prototipi SafeFlame-a se trenutno testiraju na različitim mjestima u Evropi, a komercijalna upotreba se planira “u bliskoj budućnosti.” Još uvijek nema riječi o cijenama, a inženjeri su navodno pronašli i način da umanje količinu platine potrebne za elektrolizu.

 

Izvor: pixelizam.com