Samoprihvaćanje
Samoprihvaćanje

Samoprihvaćanje


Čovjek o sebi ima mnogo predodžbi, a ne samo jednu – negativnu ili pozitivnu. Slika o sebi imamo onoliko koliko i različitih aktivnosti, a svojim ponašanjem uvijek prihvaćamo ili odbacujemo istu osobu – sebe!

Prihvaćati sebe znači voljeti sebe u cjelosti. Sviđate li se sami sebi? Nikakav stvarni uspjeh nije moguć dok čovjek ne stekne neki stupanj samoprihvaćanja. To znači da sebe morate prihvatiti sada onakvim, kakvi jeste. Morate prihvatiti sve svoje nedostatke, slabosti i mane, jednako tako kao i svoje jake strane i prednosti. To će vam biti lakše ako shvatite da one negativne strane vama pripadaju, ali to niste vi. Samo što ste u nečemu pogriješili, niste i vi sami pogreška, a zato što ste doživjeli poneki neuspjeh, niste i vi sami neuspjeh.

Došli ste na ovaj svijet da uspijete! Ne oponašajte druge. Imajte vlastitu, a ne tuđu predodžbu o sebi. Sami određujete svoju vrijednost i ne morate se zbog nje nikome pravdati. To što vam se vaše ponašanje u nekoj konkretnoj situaciji ne sviđa, nema nikakve veze s osjećajem za vlastitu vrijednost. Nezadovoljni su ljudi oni koji vječito nastoje uvjeriti i sebe i druge da su nešto što nisu. Uspjeh, koji je ishod samoizražavanja, počinje onda kad se opustite i počnete biti ono što jeste. Kada sebe jedanput prihvatite i odlučite biti vrijedni i vjerni samome sebi, možete početi popravljati i predodžbu o sebi. Već ste sada mnogo bolji, mudriji, jači i sposobniji nego što mislite. Stvaranjem bolje predodžbe o sebi nećete u sebi stvoriti nove talente, sposobnosti i moći, nego ćete iskoristiti i ostvariti postojeće.

Ne zaboravite da je uspjeh u bilo kojem području samo nusproizvod boljega iskorištavanja vaših sposobnosti. Pravo samoprihvaćanje znači da ste se prihvatili bez prigovora. Znati  biti ljudsko biće znači imati neke ljudske osobine i prihvatiti sebe, stoga je najprirodnije. Kada mijenjate predodžbu o sebi, to ne znači da mijenjate sebe ili poboljšavate sebe, nego da mijenjate svoju sliku, procjenu, predodžbu i razumijevanje sebe. Vi jeste ono što jeste, i to ćete uvijek biti. Niste svoje ‘ja’ stvorili, pa ga ne možete ni promijeniti. Koristite se njime kao sredstvom – jer je jedino koje imate – za putovanje prema samoostvarenju.

Uspjeh je putovanje, a ne odredište, pa čovjek u svome životnom vijeku ne može ostvariti svoj puni potencijal. Nužno smo nesavršeni i stoga uvijek u nekoj fazi razvoja. Uvijek možemo naučiti još nešto i tako postizati bolje rezultate. Zato ne odbacujte sebe samo zato što niste savršeni, zato što možda ne odgovarate trenutačno vladajućoj predodžbi o tome što bi čovjek trebao biti ili raditi. Prihvatite se onakvima kakvi jeste.

Ovladajte svojim životom tako što ćete preoblikovati svoju predodžbu o sebi. Upoznajte pravog sebe. Ne podcjenjujte svoje sposobnosti i jake strane, nemojte stalno razmišljati samo o svojim neuspjesima, naučite se vidjeti onakvim kakvi doista jeste, i to u svojim najboljim trenucima.

Nadam se da sam vam svojim odabirom bar malo pomogla da se prihvatite i shvatite da nije sve baš tako ‘crno’ nego ga mi našim pogrešnim razmišljanjem bojimo u ‘crno’.

 

Za vas odabrala: Aida Jašarević-Ćelović iz knjige Colin Turner „Rođeni za uspjeh“,