Samosuočavanje i samospoznaja
Samosuočavanje i samospoznaja

Samosuočavanje i samospoznaja

Autor: Hidajeta Mahalbašić


„Tako mi nefsa i Onoga koji ga stvori, pa ga na put dobra i na put zla nadahnu, uspjeće samo onaj ko ga očisti!“ Kur'an, 51:7-9

Samosuočavanje i samospoznaja je složen proces. Mi se trudimo da o sebi stvorimo sliku kakvu želimo da naša socijalna sredina prihvati, rijetko se pitajući ko smo mi ustvari i šta nas čini drugačijim i jedinstvenim.

Dešava nam se da o sebi stvorimo slike ekstremnog karaktera, te se smatramo izuzetno uspješnim, sposobnim, osobama bez nedostataka ili bezvrijednim, neuspješnim, nesretnim i sl.

U ovom dijelu putovanja ka stalnoj Svjetlosti, radosti, ljubavi i lahkoći razbijamo prepreku predrasude o sebi. Ma kakva predrasuda bila (sa pozitivnim ili negativnim epitetima) ona uzrokuje nesretno stanje i nezadovoljstvo, jer nas blokira da budemo jedinstveni, a samo u autentičnosti jeste radost.

Kada se traži da navedemo svoje dobre osobine, mnogi od nas će se lahko snaći u toj situaciji dok im kod mana nastaje problem. Teško ih prepoznaju, izbjegavaju da o njima govore, negiraju ih. Ali postoje i oni kojima je u takvoj situaciji neugodno, jer njima zbog samokritičnosti i strogosti prema sebi lakše polazi za rukom da navode svoje mane, slabosti, greške i sve ono što podržava njihov osjećaj bezvrijednosti.

Nepriznavanje bilo kojeg dijela nas – onog sklonog dobru ili onog sklonog lošem – blokiramo potpuno zadovoljstvo sobom, a time i zadovoljstvo drugima. Stoga imamo osjećaj i kada smo sretni da to nije potpuno i kada volimo da to nije skroz i kada nam nešto dobro ide ne osjećamo da je to pravi uspjeh.

Izliječenje u oba ova slučaja jeste prihvatanje da imamo u sebi nefs/ego koji je istovremeno nadahnut i za dobro kao i za loše. Zatim da osvijestimo da je pravi uspjeh u čišćenju nefsa od svega onoga što srce sputava i ometa na putu napredovanja. Međutim, prvi korak ka čišćenju od svih negativnih osobina jeste suočavanje s njima na način prihvatanja, priznavanja, čak i zahvalnosti što su do sada bile dio nas.

Ovdje je ključna jedna afirmacija koja će mnogo olakšati samosuočavanje, te vas dovesti u stanje da sebe potpuno prihvatate onakvim kakvi jeste. Posebnim i jedinstevnim. Sa svim vrlinama i manama.

Afirmacija koju sebi možete ponavljati dok ne usvojite takav program razmišljanja jeste: Sjeme svega lošeg što vidim kod drugih postoji i u meni. Sklon/a sam također isto to da radim. Međutim, počašćen/a sam da to zlo mogu kontrolisati, suzbiti ili potpuno očistiti. Zbog toga sam zahvaln/a neizmjerno mome Gospodaru koji me suočavanjem sa tuđim zlom podsjeća od čega me zaštitio.  Stoga ja ne osuđujem nikoga. Sve dobro i kvalitetno što vidim da su drugi uspjeli i ostvarili, znam da mogu i ja. Jer sjeme dobra je i u meni, te ukoliko mu dam hranu, svojim nastojanjem da ga razvijem, dobro će narasti i izvanredne rezultate ću svjedočiti. Stoga ja ne zavidim nikome.

Samosuočavanje i samospoznaja su samo za hrabre, odnosno za one koji ne poznaju starh kada je riječ o ocjeni i procjeni samoga sebe. Bitno je biti svjestan da naš zadatak na ovome svijetu nije biti savršen, nego spoznati Savršenoga.Ljepota i radost života su upravo u tome da nam se svakodnevno pokazuju tajne unutarnjih svjetova u nama, te da ih mi sve dočekujemo s radošću i zadovoljstvom. Na taj način ako otkrijemo o sebi nešto loše radujemo se čišćenju, a ako otkrijemo dobro zahvaljujemo na počašćenju nastojeći to dobro unaprijediti.

Svaka naša sklonost ka lošem ima svoju suprotnost također u nama. Kao što i svaka naša dobra osobina ima svoju suprotnost. Naprimjer, ako smo prirodno skloni brzini rješavanja stvari, što je dobra osobina, istovremeno smo skloni i brzopletosti kao svojoj lošoj osobini. Stoga, osvještavanjem i prihvatanjem svoje prirode ili temperamenta tek možemo početi raditi na prevazilaženju loših osobina.

Evo jedna vrijedna vježbica za vas. Nevedite svojih deset dobrih i deset loših osobina. Zatim odgovorite na pitanje: Koja moja dobra osobina inicira neku lošu osobinu (kao u gore navedenom primjeru)? Zatim posložite svoje osobine tim redoslijedom. Za svaku dobru osobinu napišite koju ona lošu osobinu incira.

Dalje pišite koja vaša loša osobina inicira vašu dobru osobinu. Naprimjer, vaša je loša osobina tvrdoglavost, ali ona inicira vašu dobru osobinu upornost. Zatim svoje osobine posložite tim redoslijedom.

Ova vježba će vam mnogo koristiti u osvještavanju vaših dobrih osobina, koje su vam snaga, te ih možete iskoristiti da prevaziđete svoje loše osobine.

Možete sebi odgovoriti na pitanje: Kako da iskoristim svoju dobru osobinu da prevaziđem svoju lošu osobinu. Naprimjer: „Kako da iskoristim svoju uravnoteženost svaki put kada mi dođe da ispoljim svoju tvrdoglavost?

Na taj način ćete početi svjesno kontrolisati svoje loše i dobre osobine, te koristiti one koje želite i koliko želite. A to će vas dovesti do stanja da imate jasnu sliku o sebi,a kasnije i o drugima.

Izvor:https://akos.ba/tragom-svjetlosti-10-dio/