Savjeti za sretniji život
Savjeti za sretniji život

Savjeti za sretniji život

Autor: mr. Narcisa Turković


Život nije uvijek onakav kakvog ga priželjkujemo. Dani tuge i tmurnog raspoloženja katkad navrate u život svakog od nas. Međutim, nikad ne smijemo dopustiti da takvi dani postanu naša svakodnevnica. Stoga Vam nudimo nekoliko savjeta koji će Vam pomoći da zadržite polet u srcu i osmijeh na licu.

1. Ako ne možete da volite sebe, kako možete voljeti nekoga drugog? Naučite da prihvatite sebe i svoje mahane, naučite da volite sebe pa onda sve ostale.

2. Ukazano poštovanje i lijep odnos prema drugima unose sreću i zadovoljstvo u život. Usrećite li nekoga, vjerujte da ćete i Vi biti sretniji. Ukazujte pažnju ne samo ljudima već i životinjama, osobito tokom duge i hladne zime kada neke životinje teško pronalaze hranu. Malo hrane koju biste svakako bacili u smeće, njima može značiti mnogo.

3. Komplimenti su vrlo bitan sastojak životne sreće. Primajte ih sa zadovoljstvom i dijelite ih na isti način. Važno je da budu iskreni. Uočite i istaknite lijepe stvari, izgled, ponašanje, uspjeh i trud drugih. Pri tome pogledajte sugovornika pažljivo i iznenadit ćete se koliko jedan sasvim jednostavan kompliment može učiniti za sreću drugih.

4. Biti ljubazan samo na riječima nije dovoljno. Ljubaznost se treba očitovati i u djelima. Lijepo je uputiti kompliment nekome, ali možda ćete nekoga više obradovati ukoliko mu pomognete u nečemu ili mu darujete primjeren dar. Na primjer, možete skuhati nešto domaće i odnijeti pacijentima u bolnicu. Možete pomoći u nečemu Vaše komšije, naročito ako su penzioneri. Primjera je veliki broj, pogledajte oko sebe i sigurno ćete naći načina da budete korisni svom društvu. Ovakvo postupanje će sigurno doprinijeti i Vašoj vlastitoj sreći.

5. Novac nije mjerilo uspjeha. Tu je činjenicu teško prihvatiti. Bez obzira koliko smo postigli u svojoj karijeri uvijek se pitamo: da li može više i da li će nas to učiniti sretnijim? Međutim, razmislimo li o ovome malo bolje shvatit ćemo da uspjeh nije samo novac koji zaradimo. Nekima je uspjeh ako im dijete prespava cijelu noć bez konstantnog buđenja; neko vidi uspjeh u tome što je zdrav i ne treba veliki novac za liječenje. USPJEH je kada shvatite da novac nije mjerilo za sreću u životu, već samo sredstvo za činjenje dobra na ovom svijetu! Uspjeh je kada shvatimo da smo zaradili dovoljno novca da obavimo obrede hadždža, udijelimo sadaku, pomognemo nekoga i time steknemo Božije zadovoljstvo.

6. Pronađite vremena za drage ljude i još više za Vas i Vaše najmilije. Gradite čvrste, iskrene veze s drugima i stvarajte lijepe uspomene. Ljubav je dvosmjernog karaktera: trebate je udijeliti da biste je dobili nazad istom jačinom. Roditelje pazite, poštujte i njegujte ako je potrebno, jer i oni su to radili dugi niz godina za Vas, a da pri tom nisu tražili nikakvu naknadu.

7. Ne sudite ljudima! Uvijek saslušajte drugu stranu priče prije nego što donesete sud o nečemu. Najbolje je da se riješite te negativne energije i potrebe da sve kritizirate. Ne zamarajte se besmislenim stvarima u životu. Budite pozitivni u svakom smislu!

8. Ne zamarajte se time šta neko drugi misli o Vama. Možete biti “najsočnija jabuka” u bašti, ali uvijek će se naći neko ko će o Vama negativno misliti.

9. Prestanite porediti stvari i misliti da je trava zelenija sa druge strane ograde, jer sigurno nije. Budite zadovoljni onim što imate.

10. Sjećajte se Boga srcem i dušom. Koristite za to svaki pogodan trenutak. Sjećanje i spominjanje Boga donosi smirenost i sreću. Imansku ispunjenost srca potvrđuju riječi Poslanika, s.a.v.s., koji ističe da je srce mjerilo čovjekovog kvaliteta ili čovjekove pokvarenosti: U tijelu ima jedan komad mesa, kada je on zdrav, zdravo je i cijelo tijelo, a kada je on pokvaren, pokvareno je i cijelo tijelo, ta, zaista je to srce. (Buhari i Muslim)

11. Ne vežite se za materijalne stvari na dunjaluku. Sve je ovo prolazno, sa sobom ništa ponijeti nećemo. Stres u vezi sa kućom ili automobilom su nepotrebni. Sutra ćete možda promijeniti jedno ili drugo, a jučer ste gubili živce zbog tih stvari. Problemi na radnom mjestu se riješe i bez Vaših nemirnih dana i noći. Bitnije je Vaše zdravlje i zdravlje ljudi koji čine Vaš dom toplim i ugodnim za život.

12. Putujte po svijetu, ukoliko ste to u mogućnosti. Putovanjima se otvaraju novi vidici. Boravite neko vrijeme u drugim kulturama i tradicijama. Uštedite novac koji biste potrošili na skupocjene predmete i počastite sebe novim izazovom. Izaberite lokacije koje niste prije posjećivali. Uzbudljivije je nego da stvarate tradiciju posjećivanja istog mjesta svake godine, samo zato što ne želite da izlazite iz svog “sigurnosnog oklopa”.

13. Budite kreativni! Zimske dane većinom provodimo u zatvorenim prostorijama. To je odlična prilika da ispoljite svoju kreativnost. Umjesto da sjedite pored televizora ili kompjutera, uzmite nešto da crtate, bojite, oblikujte, bavite se ručnim radom, kuhajte sa zadovoljstvom, ne samo iz potrebe. Možete promijeniti neki detalj ili dio namještaja u kući. Zamijenite ukrasne jastuke u druge veselije ili toplije tonove i osjetit ćete kako je Vaš dom baš ugodno mjesto za boravak.

14. Potrudite se lijepo izgledati kod svoje kuće, a ne samo vani za ljude koje uopće ne poznajete. Uložite malo novca u odjevne predmete koje ćete nositi u kući pred svojim najmilijim, jer ste njima najbitniji i oni će biti sretni kada Vas vide njegovanu i lijepu. Te odjevne predmete ćete nositi više nego bilo koji druge u Vašem ormaru. Budite kreativni sa odjećom baš kao da idete na modnu reviju. Ako se osjećate lijepo, bit ćete sretni i pozitivni svaki dan, od trenutka kada izađete iz svoje najljepše i najdraže pidžame.

15. Ove zime izaberite kaput u kojem ćete se osjećati ugodno, toplo i lijepo. Odaberite neku veseliju boju umjesto da budete praktični i kupite tamniju varijantu. Kada je vani sve sivo, zablistajte u nekoj od svježih boja.

16. Obuća, pored toga što treba biti udobna, može u isto vrijeme lijepo izgledati. Važno je da bude
izrađena od prirodnih materijala. Izaberite neki novi model koji najviše pristaje Vašem stopalu.

17. Ne pretjerujte sa rigoroznim dijetama kako biste ostali vitki. Dijete su kratkog roka i često se vrlo brzo sve vrati na prvobitno stanje. Najbitnije je jesti zdravo i uvesti to u svakodnevnu praksu. Izbacite iz jelovnika zaslađene i neprirodne sokove, umjetne slatkiše, namirnice koje sadrže umjetne boje i arome. Čitajte sastav proizvoda koje kupujete. Pored toga što je moguće da nisu halal, vrlo je moguće da sastojci za koje nikada niste ni čuli nisu zdravi za Vaše tijelo. Pokušajte jesti domaću hranu, a ne gotovu ili iz pakovanja. Kuhajte i jedite sa svojom porodicom, stvarajte lijepe navike. Jedite sve, ali umjereno!

18. Vježbajte i budite fizički aktivni. Pokušajte hodati umjesto da se vozite na kraćim relacijama. Ako niste u stanju da vježbate i budete stalni član fitnes kluba, hodanje je najmanje što možete uraditi za sebe. “U zdravom tijelu zdrav duh”.

19. Često idite na planine i u prirodu, uživajte u pejzažima i prirodnoj ljepoti. Zimski dani mogu biti teški i puni smoga. Neophodno je da se izađe van grada i uživa u čistom zraku.

20. Opustite se sa svojom djecom, ne paničite oko prljavštine ili čiste odjeće. Kuća ne treba uvijek biti uredna kada su tu mala djeca. Istraživanja pokazuju da će djeca koja prave nered biti kreativna i pametna. O sreći možemo učiti dosta od djece, jer niko na svijetu ne umije biti sretan kao dijete!

Izvor: magazin Ašk, broj 11, Dobra knjiga, Sarajevo, decembar 2014, str. 37-39.