Sedam izuzetnih činjenica o Hatidži, supruzi Allahovog Poslanika
Sedam izuzetnih činjenica o Hatidži, supruzi Allahovog Poslanika

Sedam izuzetnih činjenica o Hatidži, supruzi Allahovog Poslanika

Priredila: Drita Haziraj


Ovom prilikom vam donosimo informativan i zanimljiv prilog o hazreti Hatidži, prvoj Poslanikovoj supruzi i majci njegove djece, iz pera Yasmine Blackburn, objavljenog na liberalnoj američkoj web-stranici The Huffington Post. Yasmina Blackburn je slobodna novinarka i blogerica. Njen rad se fokusira na pitanja socijalne pravde i građanskih prava. Supruga je i majka dvoje djece.

Često sam u prilici ulaziti u debate sa ljudima po pitanju problematike žena u islamu: kako se mi odijevamo ili ne odijevamo,šta mislimo ili ne mislimo ili bi trebale misliti. Upuštam se u debate o jednakosti spolova i socijalnoj pravdi. Kakav je zapravo ispravan stav po pitanju ženskih prava i sloboda, akakav nije. Čini mi se da širim krug protivnika sa svojim stavovima u tim debatama. Premda nisam osoba koja je naklonjena etiketiranju ljudi, ukoliko se od mene traži da upotrijebimjednu etiketu opisujući sebe u ovom kontekstu, „muslimanka“ mi savršeno odgovara.Ovom prilikom želim Vas upoznati sa jednom izuzetnom ženom koja je svojim životom i djelovanjem jasno predstavila položaj žene u islamu i postala istinski uzor za sve one koji se zanimaju za ovu problematiku.

Njeno ime je Hatidža bint Huvejlid. Ona je bila supruga poslanika Muhammeda, s.a.v.s. Ona je od onih osoba o kojima razmišljam kada se suočavam i raspravljam o pitanjima koje se tiču žene današnjice. Premda je Hatidža živjela prije 1.400 godina, sebe smatram uspješnom ukoliko bar malo uspijem primijeniti njene karakterne crte u sopstvenom životu.

Sedam činjenica koje možda niste znali o ovoj nevjerovatnoj ženi Hatidži, r.a.:

1. Bila je uspješna i cijenjena poslovna žena

Lično bih dalabilo šta kada bih mogla na jedan dan pratiti Hatidžu na njenom poslu, posmatrajući i učeći. Rado bih zamijenila svoje auto za kamilu, laptop za sprave za mjerenje težine… Šta bih mogla naučiti jedan dan u sjeni ove veomo cijenjene poslovne žene, trgujući namještajem, keramikom i svilom?

Hatidžin otac je bio uspješan trgovac u plemenu Kurejš u Meki. Hatidža je naslijedila njegove vještine u vrijeme kada društvo nije bilo naklonjeno ženi i kad je njime dominirao muškarac. Nakon očeve smrti, ona preuzima posao i trguje robomu glavnim centrima trgovine u to doba, od Meke do Sirije i Jemena, angažirajući najpouzdanije muškarace,karakterne i sposobne da se nose sa opasnim trgovačkim pravcima. Njen posao je bio veći od bilo kojeg kurejšijskog obrta, s reputacijom pravednog poslovanja i visoko kvalitetne robe. Imala je oštro oko ibila je vrlo intuitivna, te je, zahvaljujući svoj iznimnoj reputaciji, stekla nadimke Kurejšijska princeza i Čista. Hatidža je znala mudro poslovati, nikad ne kompromitujući svoju čestitost i integritet kako bi uspjela u trgovini kojom su dominirali muškarci. Angažirala je samo one koji su se mogli nositi s njenim standardima. Stakleni strop? Hah! Prije 1.400 godina!Da, Hatidža ga je slomila.

2. Odbila je mnoge bračne ponude

Kao najuspješnija žena tog podneblja, bogata u pogledu svog svjetovnog postignuća jednako kao i karakternih osobina, Hatidža je bila suočena sa dosljednom kampanjom muškaraca koji su joj predlagali brak. Bila je dva puta u braku prije svoga braka sa Poslanikom. U oba braka je rodila djecu i ostala udovica. Posjedovala je oštro čulo u procjenjivanju ljudskog karaktera te ju je to učinilo izbirljivom. K tome i strah od mogućeg ponovnog gubitka supruga, držao ju je podalje od bračnih ponuda te se pomirila s tim da bude udovica koja se brine o sebi i svojoj porodici. Sve dok… 

3. Predložila je Poslaniku brak

Ljubav dolazi kad za njom ne tragate. Tako bar govore. (A i lično sam iskusila.)

Hatidža je saznala o iznimnom Muhammedovom karakteru, kao i njegovom iskustvu predvođenja karavana na trgovačkim putevima u pratnji njegovog amidže Ebu Taliba te ga je stoga angažirala za svoje poslove. U to vrijeme brakovi su bili nužni za preživljavanje i nisu se uvijek ticali ljubavi kao što je slučaj u današnje vrijeme. Međutim, Hatidža nije trebala muža koji će se skrbiti za nju u finansijskom pogledu, niti je Muhammed raspolagao sredstvima koja bi mu dopuštala da traži suprugu. Ona je osjetila naklonost prema njemu i putem prijateljice predložila mu brak. (On je pristao.)

4. Bila je 15 godina starija od Muhammeda

Ako Hatidžina priča još nije razbila stereotipe o islamu, možda će vas zaintrigirati činjenica da je ona imala 40 godina kada se udala za Muhammeda. On je tad imao 25 godina.

5. Bila je idealna žena, njihov brak je krasila istinska ljubav

One su odjeća vaša, a vi ste njihova odjeća.(Kur'an, II:187)

Premda je u to doba višeženstvo bila uobičajena praksa, Hatidžin i Muhammedov brak je bio monogamni sve dok ih nije rastavila njena smrt, 25 godina kasnije. Muhammedovo poslanstvo je započelo tokom njegovog braka sa Hatidžom, primivši prvu Božiju objavu putem meleka Džibrila, koja ga je uplašila, uznemirila i donijela osjećaj usamljenosti kada mu niko nije vjerovao. Hatidža je tješila svoga supruga i hrabrila ga tokom najtežih dananjegovog života. Rodila mu je šestero djece. On ju je volio više od bilo koga u svom životu.

6. Bila je prva pripadnica islama

Hatidža, majka islama, je bila prva osoba na zemlji koja je prihvatila Muhammeda kao posljednjeg Božijeg poslanika i koja je prihvatila objave koje su kulminirale u Časnom Kur'anu. Ona je bila pozdravljena selamom od samog Boga, kao i meleka Džibrila. Ona je založila svoja svjetovna dobra i suprostavila se opasnosti kako bi stajala uz poslanika Muhammeda u vrijeme kad se islam uspostavljao na zemlji.

7. Trošila je svoje bogatstvo na ljude u potrebi

U islamu, i bogat i siromašan je iskušan svojim finansijskim stanjem. Hatidža je svoju zaradu dijelila siromašnima, siročadima, udovicama i bolesnima. Pomagala je siromašne djevojke da se udaju, obezbjeđujući im miraz.

Hatidža je bila jedna od najznačajnih žena u povijesti. Poslanik Muhammed, s.a.v.s., jednom prilikom je rekao da su četiri najveće žene ljudskog roda: Hatidža bint Huvejlid, Fatima bint Muhammed (Poslanikova i Hatidžina najmlađa kćer), Merjem bint Imran (majka Isaa, a.s.) i Asija bint Muzahim (Faraonova supruga).

Hatidža nastavlja inspirirati ljude do današnjih dana,kako svojom izuzetnom brigom za Poslanika islama, tako i primjerom svijetu kako žena svojim ponašanjem, pobožnošću, skromnošću i hrabrosti može ostvariti svoj potencijal. Primjer koji je ona ostavila čovječanstvu ostaje bezvremenski.

Izvor: Yasmina Blackburn, 7 Remarkable Things About Khadija, Wife of the Prophet of Islam, www.huffingtonpost.com