Signali organizma, govor bez riječi
Signali organizma, govor bez riječi

Signali organizma, govor bez riječi

Autor: dr. Dijana Jelić


Znamo li prepoznati simptome koji nas opominju da je u našem organizmu narušena ravnoteža i da se trebamo okrenuti sebi i zaviriti u svoje tijelo? Kako objasniti znake i opomena tijela i osjećati se bolje? Šta učiniti za sebe i svoje zdravlje? Koliko uopšte sami sebi možemo pomoći? Jako puno, jer to znači da brinemo o svom organizmu.

Šta znače neke poruke koje nam šalje naše tijelo?

Drhtavica

Ako nije zrokovana promjenama tjelesne temperature, ukazuje na usporenu proizvodnju energije. To može biti znak tjelesnih ili duševnih tegoba koje smanjuju obrambenu snagu organizma, pa lakše dolazi do prehlade.

Na ovaj znak treba popiti topli čaj, preznojiti se i uzimati vitamin C.

Afte u ustima

Naš imuni sistem je u negativnoj fazi. Slabi zbog umora, prenadraženosti, nervoze, loše ishrane. Afte (mala oštećenja sluznice usta) virusnog su porijekla.

Ukazuju često i na nedovoljno uzimanje vitamina te nedostatak željeza.

Herpes na usnama

Znak je psihičkog ili fizičkog stresa koji smanjuje odbranu organizma. Može se javiti prije menstrualnog ciklusa, na jakom suncu, prije polaganja ispita, a obično je lociran na usni, nosu, premda može biti i na genitalnim organima ili drugom dijelu tijela.

Ako smo se jednom zarazili virusom herpesa simplexa, to ostaje za čitav život. Na usnama se prvo javi svrab, a potom crvenilo i sitni mjehurići.

Mast aciclovir pomaže ako se koristi još u fazi kada se javi svrab.

Nadutost ili meteorizam

Ovaj znak upućuje na to da se sa crijevnom florom nešto dešava. Dok „dobre“ bakterije podstiču proizvodnju korisnih vitamina, „loše“ bakterije uzrokuju fermentaciju i raspadanje.

Treba promijeniti ishranu, izbacujući hranu koja fermentira (sirevi, šećer). Treba oporaviti crijevnu floru laktobacilima kojih ima u jogurtu.

Zadah iz usta

Provjeriti stanje zubne sluznice (gingive), postojanje džepnih nabora među zubima u kojima se bakterije zadržavaju, karijesa na zubima, a itekako žučnu kesu i želudac.

Suhoća i gorak osjećaj u ustima mogu biti znak i šećerne bolesti, ali procentualno najveći uzrok lošeg zadaha su oboljenja probavnog trakta (gastritis, ulkus želuca, bilijarni refluks).

Poboljšati higijenu usne šupljine, provjeriti zdravlje zuba, a ako to ne pomogne – otići na detaljan internistički pregled.

Hemoroidi i proširene vene

Vene koje okružuju anus povezane su sa jetrom i krvnim sudovima koji obavijaju probavne organe. Poremećaji jetre mogu uzrokovati zastoj krvi u krvnim sudovima izazivajući njihovo proširenje. Posljedica je otežana cirkulacija i pojava hemoroida.

Više kretanja, više tečnih obroka, odmaranje nogu, nošenje cipela bez visokih potpetica. Ako se pojavi krv u stolici, obavezan je pregled ljekara.

Znojenje

Znojite se ne zato što je visoka temperatura, nego i danju i noću, a sve je popraćeno nervozom i lupanjem srca. U svakom slučaju provjerite štitnu žlijezdu.

Koža je zaštitni i najveći organ tijela, a ujedno i periskop za dešavanja u organizmu. Putem kože se vrši i razmjena materija i uklanjanje štetnih matreija, pa ako se dezodoransima sprečava znojenje, onda se te raspadne materije mogu taložiti na nekom drugom mjestu i izazvati ozbiljne probleme.

Otoci ispod očiju

Znak su zastoja tečnosti u organizmu. Usporen rad bubrega ili jače nakupljanje tečnosti koju organizam ne može da odstrani

Potreban liječnički pregled.

Promjene na noktima

Dugotrajne bijele fleke na noktima ruku mogu značiti da je došlo do hroničnog nedostatka bakra ili cinka. Nokte treba češće promatrati, jer listanje noktiju ukazuje na malokrvnost ili bolest štitne žlijezde.

Potražiti savjet liječnika.

Ragade ili žvale na ustima

Imate zacrvenjene rubove i linije između krajeva usana koje vas peku, bole i ometaju uzimanje hrane. Mogu biti posljedica i gljivičnih oboljenja ili kandidijaze usne šupljine, kao posljedica dugotrajne upotrebe antibiotika.

Provjerite željezo, B vitamin, šećer i želudac.

Pospanost nakon obroka

To je siguran znak da uzimamo preobilne obroke i da se cijeli probavni sistem i krv probavnog trakta, kao i enzimske tečnosti, slio u područje želuca da obradi unesenu hranu.

Ne uzimati kafu poslije ovakvih obroka, bolje je malo prošetati, a onda se odmoriti od jela.

Svrab i peckanje pri mokrenju

Može biti i praćen neugodnim mirisima, što je znak da su se neke bakterije ili gljivice naselile u mokraćnom sistemu. Ne treba ih zanemariti, jer mogu da pređu u hronične, koje se dugo liječe i penju do bubrega, a mogu izazvati inkontinenciju ili sterilitet.

Obavezan liječnički pregled. Preventivno piti čaj od brusnice.

Začepljen nos

Da li ste alergični na prašinu, polen, cvjetanje biljki? Postoje i nutritivni alergeni na jaja, orahe, jagode.

Promijeniti ishranu i izbjegavati odlaske u prirodu u vrijeme cvjetanja.

 

Izvor: Zdravlje u kući, Avaz porodična revija, god. IV, br. 33, Sarajevo, avgust/kolovoz 2005., str. 26-27.