Smatrajte djecu darom
Smatrajte djecu darom

Smatrajte djecu darom


Ukoliko biste vjerovali medijima, mislili biste da djeca nisu ništa drugo doli jedan veliki problem – problem s ponašanjem, problem s njegom djeteta, zdravstveni problem.

To je užasna varka, jer istina jest… djeca su prekrasan dar. Duboko u našoj nutrini mi to doista znamo, ali ponekad zaboravljamo. Tek jedan od pet parova koji imaju problem s plodnosti,  zna kakav su djeca dar. No, to znaju i roditelji čija su djeca bolesna ili invalidna. Kad su naša djeca u opasnosti iznenada shvatimo da su nam beskrajno važna i da sve ostalo nije nimalo bitno.

U odgoju djeteta postoje pravi izazovi. Međutim, trebali biste započeti tako da se podsjetite kako ste dobili fantastičnu priliku – oblikovati novi život, odapeti krasno ljudsko stvorenje u budućnost. Davat ćete i primati. Život će vam biti uvelike bogatiji ljubavlju koju ćete dobiti od svoje djece, jer svemu pristupaju sa svježinom, dubinom i povjerenjem.

Mi danas odgajamo djecu dvadeset i prvog stoljeća, i zapravo nam prilično dobro ide – stvaramo mlade osobe koje su svjetlosne godine ispred mladih odraslih osoba prije trideset godina.

Odgoj djece je drevno umijeće. Da biste to uradili pravilno, morate iščeprkati sve svoje sakrivene unutarnje snage te se osloniti na značajnu podršku okoline. Prihvatite li stav „već ću u hodu pronaći put“ – voljni ste pogriješiti i učiti na pogreškama bez pretjeranog samooptuživanja.

Vi svoju djecu volite, želite biti najbolji što možete i voljni ste učiti. Imate sve sastojke potrebne dobrom roditelju!

 

Izvor: Steve i Shaaron Biddulph, Nove tajne sretne djece, II izdanje, Mozaik knjiga, Zagreb, 2008, str. 10–11.