Ovom prilikom donosimo vam jedan od recepata indonezijske kuhinje s kojim će, nadamo se, i vaša trpeza postati bogatija i ljepša.
Potrebni sastojci:
500 g slatkog krompira
1 veće jaje
1,5 kašika nerafiniranog smeđeg šećera
1 kašičica soli
2,5 kašike brašna
ulje za prženje
ljuti čili-umak
Priprema:
Ogulite krompire, narežite ih na kockice i skuhajte u vodi, te potom ocijedite. Vratite posudu
s krompirom na laganu vatru, te gnječite krompir, dok toplota ne isuši svu preostalu tekućinu.
Umiješajte ostale sastojke (osim chili umaka). Smjesa bi trebala biti dovoljno suha i kompaktna
da možete od nje napraviti kuglice. Zagrijte ulje i pržite kuglice dok ne poprime zlatno-smeđu
boju, zatim ih izvadite i ocijedite višak ulja. Okruglice poslužite s čili umakom.
Izvor: magazin Ašk, broj 4, Dobra knjiga, Sarajevo, mart 2014.g., str. 59.