Sočni slatki krompir -Pilus
Sočni slatki krompir -Pilus

Sočni slatki krompir -Pilus

Ovom prilikom donosimo vam jedan od recepata indonezijske kuhinje s kojim će, nadamo se, i vaša trpeza postati bogatija i ljepša.

Potrebni sastojci:

500 g slatkog krompira

1 veće jaje

1,5 kašika nerafiniranog smeđeg šećera

1 kašičica soli

2,5 kašike brašna

ulje za prženje

ljuti čili-umak

Priprema:

Ogulite krompire, narežite ih na kockice i skuhajte u vodi, te potom ocijedite. Vratite posudu

s krompirom na laganu vatru, te gnječite krompir, dok toplota ne isuši svu preostalu tekućinu.

Umiješajte ostale sastojke (osim chili umaka). Smjesa bi trebala biti dovoljno suha i kompaktna

da možete od nje napraviti kuglice. Zagrijte ulje i pržite kuglice dok ne poprime zlatno-smeđu

boju, zatim ih izvadite i ocijedite višak ulja. Okruglice poslužite s čili umakom.

Izvor: magazin Ašk, broj 4, Dobra knjiga, Sarajevo, mart 2014.g., str. 59.