Sokratova kuća
Sokratova kuća

Sokratova kuća


Sokratova kuća je poznata kao hipotetski opis energetski učinkovite kuće. Prisjetimo se da je Sokrat, klasični filozof iz Grčke koji je živio prije skoro 2500 godina, proučavao utjecaj kretanja sunca na položaj i konstrukcijski oblik kuće.

Tlocrt  kojeg je napravio kao posljedicu tog istraživanja, ima oblik trapeza s južno orijentiranom bazom i krovom koji pada prema sjeveru za smanjenje utjecaja udara sjevernih vjetrova. Sjeverni zid je masivne konstrukcije jer u ono vrijeme nije bilo kvalitetnih izolacijskih materijala pa se to nadoknađivalo debljinom zida. Južno orijentirani trijem projektiran je tako da blokira visoko ljetno sunce, a istovremeno propušta niske zimske zrake sunca duboko u prostorije.

Oblikovane prema Sokratovoj ideji, kuće u sjevernoj hemisferi trebale bi biti južno orijentirane, a u južnoj hemisferi sjeverno orijentirane da bi se maksimalno iskoristila solarna energija. Na drugoj strani morao bi postojati jako dobro izolirani zid kojim se sprječava gubitak energije.

Ideja Sokratove kuće zadržana je i do danas. Razlika se očituje u razradi koncepta i u novim materijalima i tehnologijama. Posljedično tome i u količini energije koja se upotrebljava kako bi stanovanje u takvome objektu bilo ugodno, i u temperaturnom i u svakom drugom smislu.

 

Izvor: gradnjakuce.com