Sova – noćna ptica?
Sova – noćna ptica?

Sova – noćna ptica?

Sove mnogi povezuju s nečim mračnim i okultnim, ali zapravo se radi o vrlo korisnoj i lijepoj ptici.

U svijetu su danas poznate 134 vrste sova, od toga se u Europi gnijezdi 13 vrsta. Mogu se naći posvuda, osim na Antarktici. Pašu im svi klimatski uvjeti. Ipak, treba znati da nisu sve sove isključivo noćne ptice. Naime, ima onih koje vole zoru i predvečerja, potom one koje su podjednako aktivne i danju i noću, te one koje su, čak, nešto aktivnije danju. Perjem se sova prilagođava svom okolišu tako da bude što teže uočljiva. Sove koje žive u šumama obično su tamnije od onih koje žive na otvorenim područjima. Mužjake je teško razlikovati od ženki, ali obično su ženke krupnije i teže.

Sluh im je izvrstan. Istraživanja su pokazala da sova može uhvatiti plijen i u potpunom mraku, oslanjajući se samo na sluh. Ipak, kada sova oslijepi, ne može preživjeti jer se kod nje osjetilo sluha i vida izvrsno nadopunjuju i oba su joj potrebna za preživljavanje.

Zanimljivo je da sova ima najbolji sluh među svim pticama. Ona nema vanjskih ušiju, a ušni aparat nalazi se sa svake strane glave, sakriven u perju, i najčešće su smješteni asimetrično. Tako zvuk koji proizvodi plijen dolazi u jedno uho nešto kasnije nego u drugo i upravo zato sova može tako dobro odrediti gdje se plijen nalazi. Sve su sove zakonom zaštićene, međutim, nije rijetko da ih ljudi i dalje ubijaju ili proganjaju.

Mnogi misle da sova tokom dana veoma slabo vidi ili da je čak potpuno slijepa. No, treba znati da to nije istina. Naime, sovin vid i tokom dana je dobar, gotovo toliko dobar kao i kod ljudi! Većina sova odmara se tokom dana i vrlo često tada žmiri, te otuda uvriježeno mišljenje o dnevnoj sljepoći sova.

Osim toga, iako sove rado love u mraku, njima je potrebna tek mala količina svjetlosti pomoću koje izoštravaju vid i tako love.

Nadalje, one ne mogu pomicati oči unutar očnih duplji, ali zato mogu okrenuti glavu i do 270 stupnjeva! Ovo znači da sova može gledati ravno iza sebe. Ovo je nadomjestak za to što ne može pomicati oči u očnim dupljama.

Sova ima bešuman let. Ima i noge i prste obrasle perjem – ovo im služi da budu još nečujnije prilikom obrušavanja na plijen. Osim toga, perje na nogama ih grije, te štiti od ugriza plijena.

Sove su grabežljivci i jedu sve glodavce, gliste, insekte, ali i vodozemce i gmizavce, te druge ptice. Mnoge sove hrane se isključivo jednom vrstom hrane. U Aziji, na primjer, postoji vrsta sove koja jede isključivo ribu.

 

Izvor: Elif, časopis za djecu, god. I, br. 1, Udruženje vjeroučitelja, Sarajevo, 2011, str. 24–25.