Španaska kuhinja
Španaska kuhinja

Španaska kuhinja


Španska kuhinja se svrstava među najukusnije i najpoznatije kuhinje svijeta. Budući da je Španija okružena morskim vodama, njena kuhinja obiluje mediteranskim sastojcima – raznim vrstama školjki i drugih morskih plodova, te maslinovim uljem i bijelim lukom. Međutim, poput mnogih kuhinja svijeta i španska kuhinja ima svoje osobitosti koje ju čine posebnom u odnosu na druge kuhinje širom svijeta.

Kroz povijest španska kuhinja oblikovala se pod utjecajem mnogih osvajača. Među njima su bili i Mauri koji su do savršenstva doveli pripremu povrća i voća. Maurski utjecaj je i danas vidljiv u upotrebi mljevenih badema i začina poput šafrana, cimeta, muškatnog oraščića i sezama, kako u slanim, tako i u slatkim jelima.

Raznolikost u geografskom i klimatskom pogledu, Španiju čini osobito zanimljivom i bogatom u gastronomskoj ponudi. Tako Kataloniju obilježavaju specijaliteti od morskih plodova sa rižom, mesom i peradi, u kombinaciji sa lokalnim voćem. Andaluzija voli ljuto i začine poput šafrana, cimeta, muškatnog oraščića i susama. Valensija je oblast riže i narandži, uz obaveznu upotrebu šafrana. Kastilja preferira jela od mesa, dok Kanarska ostrva nude jela od mahunarki, te ljute umake sa paprikom i korijanderom.

Među najpoznatija jela u Španiji ubrajaju se tapasi, zakuska od sitnih zalogaja koja se konzumira između ručka i večere; paella, jelo koje se priprema od riže uz dodatak mesa, ribe, školjki i povrća, te gazpacho, hladna čorba od povrća kojom dominira paradajz.