Šta izaziva srčane aritmije?
Šta izaziva srčane aritmije?

Šta izaziva srčane aritmije?


Način života utječe na povećan rizik od nastanka srčanih oboljenja, pa samim tim i na nastanak aritmija. Tu su pušenje, pretilost, fizička neaktivnost, povišen krvni tlak i razina lipida u krvi, i danas, najbitniji faktor rizika – stres.

Napadi panike

Ako osjećate kako vam srce počinje iznenada vrlo brzo raditi, moguće je da se radi o napadu panike. Znojenje, drhtanje i osjećaj kao da nemate kontrolu nad vlastitim tijelom su neki od učestalih simptoma. Napadi panike nisu opasni, ali mogu biti izuzetno zastrašujući. Ako često osjećate napade panike, svakako se posavjetujte s liječnikom. Oni se obično uspješno liječe novom generacijom SSRI među kojima je najpoznatiji Citram.

Kofein

Prije nego se zabrinete zbog ubrzanog rada srca, probajte se sjetiti koliko kofeina ste do ovog trenutka unijeli. Kofein stimulira živčani sustav, što može ubrzati rad srca. Ako ubrzan rad srca popraćen vrtoglavicom i drhtanjem ruku, velika je vjerojatnost da ste pretjerali s kofeinom. Preporučena dnevna doza kofeina je između 200 i 300 miligrama, ovisno o vašoj osjetljivosti na kofein. Naime, neke osobe su izrazito osjetljive na kofein i za njih se ne preporučuje pretjerivanje jer mogu primijetiti neželjene nuspojave, kao što su poteškoće sa spavanjem i povišena razina stresa.

Dehidracija

Preniska razina tekućine u tijelu u kombinaciji s intenzivnom tjelovježbom može vrlo brzo dovesti dehidraciju. Dehidracija može uzrokovati neravnotežu elektrolita u tijelu i nizak krvni tlak. To stavlja tijelo pod stres i dolazi do abnormalnog srčanog ritma. Spriječite dehidraciju adekvatnim unosom vode, oko 2.2 litre dnevno ili više ako radite vježbe visokog intenziteta i unositi namirnice i pića koja dehidriraju, kao što su alkohol i kafa.

Lijekovi

Brojni lijekovi, uključujući one za kontrolu astme i liječenje problema s radom štitnjače, mogu uzrokovati nepravilan srčani ritam. Promjene obično nisu opasne, ali svakako treba obavijestiti liječnika o njima. Prije nego što uzmete bilo koji lijek, posavjetujte se s liječnikom, naročito ako u obiteljskoj anamnezi imate slučajeve bolesti kardiovaskularnog sustava i problema s radom srca. Ako lijekovi koje svakodnevno uzimate uzrokuju nepravilan srčani ritam, posavjetujte se s liječnikom o uzimanju nekog drugog lijeka.

Anemija

Najčešće je uzrokovana manjkom željeza u tijelu. Anemija je stanje do kojega dolazi kada tijelo ne proizvodi dovoljno crvenih krvnih stanica koje su odgovorne za prijenos kisika do tkiva. Iako ne mora uvijek dovesti nepravilan srčani ritam, anemija obično uzrokuje jače i brže lupanje srca. S obzirom na to da tkivima nedostaje kisika, srce mora raditi ubrzano kako bi nadomjestilo taj manjak. Anemiju danas uspiješno riješvate kombinacijom Fersan forte i Cobalamin-om.

Teški metali

Osobe koje su često u kontaktu s teškim metalima imaju povećan rizik od nastanka niza zdravstvenih problema, uključujući i nepravilan rad srca. Dugoročno izlaganje teškim metalima povećava rizik od nastanka kronične upale, krvnih ugrušaka i ostalih problema sa zdravljem kardiovaskularnog sustava. Teški metali mogu biti toksični za srce, a također mogu uzrokovati neravnotežu elektrolita. Čak i najmanja neravnoteža elektrolita u tijelu može uzrokovati abnormalan rad srca.

 

Izvor: www.dztesanj.ba