Šta je Antarktik, a šta Arktik?
Šta je Antarktik, a šta Arktik?

Šta je Antarktik, a šta Arktik?

Ljudi često miješaju Arktik i Antarktik i u nedoumici su gdje se koji nalazi. Pa da raščistimo: Arktik se nalazi na samom sjeveru Zemlje i na njemu žive Eskimi. Antarktik (ime grčkog porijekla i u prijevodu znači „nasuprot Arktiku“) nalazi se na južnom polu Zemlje i na njemu žive samo pingvini, foke i tuljani. Za razliku od Arktika (sjeverni pol), Antarktik (južni pol) se po nekim podjelama smatra kontinentom (uz Aziju, Afriku, Australiju, Sjevernu i Južnu Ameriku te našu Europu).

Na Arktiku ima mnogo života, uporkos surovim okolnostima. Tamo snijeg i led nisu samo praznični ukras već surova stvrnost u kojoj na stotine lisica, zečića, meda, muflona, sobova i drugih vrsta moraju opstati i preživjeti u najokrutnijim uslovima! Na Antarktiku je stanje nešto drugačije: čak 98 procenata njegove površine prekriveno je ledom i snijegom. Kada se uzme neki prosjek, Antarktik je najhladnije, najsuhlje i najvjetrovitije mjesto na Zemlji. Zbog male količine padavina tokom godine ovaj kontinent se s pravom može smatrati najvećom pustinjom na svijetu. Na Antarktik dolaze samo istraživači i velike ekspedicije dok stalnih ljudskih naselja nema. Jedina živa bića koja se mogu naći na ovom dijelu Zemlje su već spomenuti pingvini i foke, koji zahvaljujući debelim slojevima sala, mogu izdržati velike hladnoće. U živi svijet Antarktika spadaju i neki lišajevi i brojni račići i alge.

 

Izvor: Palčić, magazin za radoznalce i pametnice, god. XIII, br. 134, NIK SEZAM d.o.o., Sarajevo, decembar/prosinac 2012, str. 43.