Šta su hemangiomi?
Šta su hemangiomi?

Šta su hemangiomi?

Autor: prim. mr. sc. dr. Ružica Duplančić-Šimunjak, pedijatar


Ovaj posebni „znak“, koji se javlja na vidljivim dijelovima tijela dojenčeta, često na licu, narušava njegov skladan izgled i razlog je roditeljske brige. Roditelji žele da je njihovo dijete zdravo, a i lijep izgled nije nevažan. Nazočnost hemangioma prvenstveno je estetski problem (naravno, ovisno o mjestu gdje se nalazi), ali isto tako može predstavljati ranjivo mjesto na koži ukoliko je nazočan u regiji gdje lako dođe do iritacije (npr. područje guze i spolnih organa). Pojava hemangioma nije rijetka i javlja se u 10% dojenčadi.

Hemangiomi, o kojima je ovdje riječ, su jagodaste tvorbe iznad razine kože, a veličina može biti različita: od promjera jedan do dva cm pa do onih koji zahvaćaju veći dio lica, nadlaktice ili drugog dijela tijela. Radi se zapravo o benignim tumorima kapilara, smještenim ispod površnog sloja kože. Najčešće se javljaju na čelu, potiljku, očnim vjedama, korijenu nosa i gornjoj usni, no mogu se javiti na bilo kojem dijelu tijela. Kada se dijete rodi, hemangiom izgleda samo kao crvena točkasta tvorba koja se gotovo previdi.

Evolucija hemangioma može se podijeliti u tri faze:

1. vrlo brzi rast toliko je očigledan da je hemangiom iz dana u dan veći iznad razine okolne kože uz jasnu crvenu boju jagode;

2. sljedeću fazu karakterizira stagnacija rasta, tj. rast se zaustavlja;

3. početak nestajanja koje se očituje pojavom sivkaste boje uz lagano udubljenje na tom mjestu hemangioma što je znak pojave ožiljaka zbog zatvaranja kapilara koje ga tvore. Ova zadnja faza je početak kraja i traje ovisno o veličini hemangioma, dvije do tri godine pa i duže. Koža nad hemangiomom izgleda smežurana i mlohava, no postepeno s rastom djeteta se potpuno izravna i hemangiomu više nema traga.

Ispitivanje vršeno na odjelu za plastičnu kirurgiju dječje bolnice u Birminghamu (Children's Hospital) pokazalo je sljedeće rezultate: skupina od 121 djeteta od jednog do 12 mjeseci, koja su imala hemangiom, podijeljena je u dvije skupine, od kojih je jedna liječena laserom, a druga samo bila pod kontrolom bez liječenja. Na kraju prve godine rezultat istraživanja nije pokazao razlike u dvije skupine: postotak nestanka hemangioma u obje skupine je isti, jedino je hemangiom liječenih bio blijeđi od onih neliječenih.

Kada ipak treba pristupiti liječenju ?

Iako je većini hemangioma predodređeno da nestaju sami po sebi, ponekad mogu predstavljati problem: krvare ako dođe do ozljede, ako je koža izrazito nadražena (anogenitalna regija), mogu se na njima stvoriti rane (uleceracija) i konačno može doći i do infekcije koja se proširi na tkivo ispod njih. Ishod nestanka u tom slučaju nije tako povoljan jer se na tome mjestu mogu stvoriti veće količine masnog i vezivnog tkiva, a koža koja ih pokriva ostane mlohava, promjenjene boje i smanjene elastičnosti.

Iz spomenutih razloga znatan broj stručnjaka – dermatologa i dječjih kirurga zauzima stanovište da ne treba čekati s liječenjem, tj. da hemangiom sam nestane, dok su pedijatri koji češće vide dijete skloniji čekanju jer imaju prilike vidjeti ima li hemangiom tendenciju nestajanja ili ne. Istina, stavovi se mijenjaju zadnjih godina otkako je uvedeno liječenje laserom koje daje najbolje rezultate. Prethodni (razni) načini liječenja nisu davali zadovoljavajuće rezultate, a liječenje je bilo agresivno.

Američka dermatološka akademija dala je sljedeće rezultate: hemangiom mora biti redovno pod kontrolom, a može se pratiti njegova evolucija ultrazvukom (echographia) svakih šest mjeseci. Ukoliko razvoj hemangioma zadovoljava, tj. on se postupno smanjuje, liječenje nije potrebno. Ako je međutim rast vrlo brz i koncentracija kapilara sve veća, liječenju treba pristupiti odmah.

Kako djeluje laser?

Uporaba lasera je znatno pojednostavila liječenje hemangioma. Laserske zrake djeluju na površinu, ali i duboke dijelove kože i to selektivno – što znači da ne dolazi do oštećenja okolnog tkiva – djeluje samo na kapilare hemangioma i drugih sličnih tvorbi. Laserske zrake koaguliraju male krvne žilice i krv više kroz njih ne teče i tako dolazi do nestanka hemangioma. Okolna koža i tkiva su pošteđeni, ne dolazi niti do promjene boje. Ovako djeluje laser kojeg su zrake žutog svjetla, za razliku od onog zelene boje (vaskularni), koji spali kapilare, ali djeluje i na kožni pigment – melanin, a posljedica može biti mrlja u zoni djelovanja, tamnija ili svjetlija od okolne kože. Ovakav laser se u liječenju hemangioma u djece koristio prije, a sada samo iznimno, o čemu odlučuje stručnjak koji provodi terapiju.

Trajanje liječenja ovisi o vrsti hemangioma te njegovoj veličini. Ponekad su dovoljna dva tretmana u razmacima od mjesec dana. Liječenje je ambulantno, ne koristi se anestezija. Primjena lasera izaziva nelagodu i kratkotrajnu bol na mjestu promjene slično udarcu elastičnom trakom. Na Klinici za dječju kirurgiju Klinike za dječje bolesti Zagreb provodi se ovakav način liječenja hemangioma i drugih sličnih anomalija na koži s vrlo dobrim rezultatima.

Druge promjene na koži slične hemangiomima

Hemangiomi koji se viđaju u djece do odrasle dobi ili su nestali sami po sebi, ili izliječeni s većim ili manjim uspjehom (naravno, slabiji su bili uspjesi prije liječenja laserom). Za razliku od hemangioma (koji su također angiomi u širem smislu jer su građeni od krvnih žilica), angiomi u razini kože su crvene mrlje boje crvenog vina te im otuda i ime vinski madež, nazočni su već pri rođenju, a posljedica su prirođene malformacije kapilara kože. Kapilare su proširene i povezane na jednom dijelu kože čineći veću ili manju mrlju tamnocrvene boje, mogu biti na bilo kojem dijelu tijela, obično na jednoj strani. Njihova pojava na licu predstavlja estetski problem jer se pogoršava tijekom vremena. Do danas ne postoji način liječenja koji bi omogućio potpuno odstranjenje ovakvog tipa angioma. I tu je laser metoda izbora u liječenju, no trajanje liječenja je znatno duže nego u slučaju hemangioma, a učinak nije tako povoljan.

Ni hemangiomi ni angiomi nikako se ne smiju zamijeniti s pojavom stručno zvanom naevus flammeus, a narodni izraz je „rodin ugriz“. U neke novorođenčadi na čelu bliže korijenu nosa te na potiljku viđaju se crvenkaste do lagano ljubičaste mrlje koje su izrazitije kada dijete plače. Radi se o posebnim raznim angiomima koji nestaju sami po sebi tijekom prve godine jer tanka koža dojenčeta tijekom vremena postaje deblja i kapilare ispod njene površine više se primjećuju. Ova pojava ne zahtijeva nikakvo liječenje.

 

Izvor: Bebe, mjesečnik za trudnice i roditelje, broj 132, Zagreb, travanj 2003., str. 46-47.