Šta umrtvljuje srce?
Šta umrtvljuje srce?

Šta umrtvljuje srce?

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svjetova. Neka je salavat i selam na miljenika Muhammeda, s.a.v.s., na njegovu časnu porodicu, ashabe i sve u čijem srcu bude Istina do Sudnjega dana.

Bitniji tragovi koje ostavlja mubarek ramazan na onima koji su ga iskreno dočekali i ispratili su:

– oživljavanje srca,

– zadovoljstvo duše sa svime što nosi ovaj život i

– dobijanje nura, svjetlosti kojom svaki vjernik prepoznaje svoga neprijatelja i svoje slabosti i otkriva načine rješenja postojećih društvenih problema.

Ko nije htio postiti živi u tami u kojoj se ne može vidjeti ko je prijatelj, a ko neprijatelj. Neminovnost je da će takva osoba u svom poslu činiti nedjela i nered. Zamislite onoga koji popravlja sahat u mraku; kakav je ishod?

Saslušajmo riječi Uzvišenog Allaha koji u suri El-En'am, u 122. ajetu, kaže:

Zar je onaj koji je bio u zabludi, pa smo mu dali život i svjetlo pomoću kojeg se među ljudima kreće, kao onaj koji je u tmninama iz kojih ne izlazi? A nevjernicima se čini lijepim to što oni rade.

Obratimo pažnju na riječi „bio je u zabludi“ (kane mejten), što bi se direktnije moglo prevesti kao: bio je umrtvljen, odnosno bio je mrtvog, bezosjećajnog srca. Ajet se nastavlja ovako: „Pa smo mu dali život“ (fe ahjejnahu), odnosno: oživjeli smo ga dajući mu život srca kojim svakom želi dobro. Nakon toga se u ajetu kaže: „(Dali smo mu) i svjetlo pomoću koga se među ljudima kreće, kao onaj koji je utmninama iz kojih ne izlazi?“

Posmatrajući nas i naše stanje, pitamo se koliko ima onih koji hodaju s mrtvim srcem, koji misle i rade samo za sebe i tvrde da su u pravu šta god urade.

„Oni su u tminama iz kojih ne izlaze, a još gore od toga, čini im se lijepim ono što rade“, tako veli Allah.

O, ti koji si oživio srce uz ramazan, ne dozvoli da se nur tvog imana ugasi. Čuvaj akumulator koji si dobio i stalno ga puni ukoliko želiš sačuvati svoju vjeru i zemlju.

Jer, postoji pet situacija koje gase to svjetlo i umrtvljuju tvoje i moje srce. Zato moramo biti oprezni. Koje su to situacije?

Prvo je provođenje vremena s ljudima mrtvog srca, koji ne vole Allaha, Resulullaha i vjernike, kojima nije stalo hoće li biti muslimana u Bosni ili ne, kojima su lični interesi bitniji od džematskih, koji misle samo na ovaj svijet, a ne na vječni.

Drugo je život u iluzijama i pustim željama; ljudi koji žive u prošlosti i budućnosti, a zapostavljaju zadaće sadašnjosti. Stalna priželjkivanja, vječite želje su more bez obale u koje ulaze duševni bijednici svijeta.

Treće je vezivanje za nekog drugog pored Allaha. Takve ljude Allah prepušta onome za šta su se i vezali. Oni su izgubljen slučaj u javnosti i ometaju harmoniju društvenog života.

Uzvišeni Allah kaže:

Zar ne vidiš da Mi nevjernike prepuštamo šejtanima da ih što više na zlo navraćaju. (Kur'an, Merjem:83)

Četvrto je preokupacija jelom i pićem i pretjerivanje i rasipanje u dozvoljenom. Spominje se da je Iblis, prokletnik, razgovarao sa Jahjom, a.s., i Jahja ga je upitao:

„Jesi li me ikad prevario, odvratio od Allaha?“

Iblis reče: „Nisam, osim jednom kad si jeo. Učinio sam da se pretjerano zasitiš, pa si zapostavio obavezu prema Allahu“.

Iza toga se Jahja zakleo da se više nikad neće prejedati, a Iblis se zakleo da nikad više neće savjetovati sina Ademova.

Peto je pretjerano spavanje koje prouzrokuje lijenost, nemarnost i gubljenje vremena u besposlici. A vjernici ne smiju gubiti vrijeme, oni se bore da svoje slobodno vrijeme ulože u popravljanje stanja u zajednici.

Molim Allaha, dž.š., da nam oprosti grijehe, učvrsti naše redove i počasti nas pobjedom. Amin!

 

Izvor: Sulejman Bugari, Vratimo se Gospodaru, Connectum, Sarajevo, 2005., str. 195-197.