Šta treba da znate ukoliko Valentinovo smatrate svojim blagdanom
Šta treba da znate ukoliko Valentinovo smatrate svojim blagdanom

Šta treba da znate ukoliko Valentinovo smatrate svojim blagdanom

Valentinovo ili, Dan zaljubljenih je u zadnje vrijeme postao popularan i među omladinom na našim prostorima. Većina njih, i ne znajući o kakvom blagdanu je riječ, slave Valentinovo kao priliku da voljenoj osobi pokažu svoje osjećaje. Lijepo je voljeti. Lijepo je svoje osjećaje podijeliti sa voljenom osobom. Ali zar nam baš treba ovaj blagdan da bi to učinili? Za onog koji voli i koji je voljen, svaki dan je praznik!

Ovaj blagdan svoje porijeklo vezuje za Rim i vrijeme kada je kršćanstvo bilo potpuno nova i mlada religija. Tadašnji car, Klaudije I, izdao je naredbu po kojoj ni jedan vojnik nije imao pravo da se oženi ili zaruči. Namjera cara je bila da očuva brojnost i snagu svoje vojske smatrajući da vojnici, kao oženjeni ili zaručeni muškarci, neće imati potrebnu volju i žar za učestvovanje  u njegovim ratovima, već da će radije ostajati kod kuće sa svojim obiteljima.

Svi sveštenici su poštovali ovu carevu odluku i nisu više obavljali obrede vjenčanja. Međutim, sveštenik po imenu Valentin oglušio se na carevu odluku i potajno je obavljao ceremonije vjenčanja svih mladih parova koji su to željeli, sve dok ga vlasti nisu uhvatile i bacile u tamnicu.

14. februara (večer uoči rimskog proljetnog blagdana Luperkalija) svešteniku Valentinu je odrubljena glava. Nedugo nakon smrti proglašen je svecem, a kada je kršćanstvo učvrstilo svoje korijene u Rimu,  sveštenstvo je odlučilo spojiti blagdan Luperkalija i smrt Svetog Valentina u jedan blagdan. Odredili su da će se novi blagdan slaviti 14. februara, na dan smrti sveštenika Valentina, po kome je blagdan i ponio svoje ime.

Kao čest simbol Valentinova susreće se i lik Kupida, kojeg su stari Rimljani smatrali bogom ljubavi. Na čestitkama za Valentinovo nerijetko se prikazuje njegov zamišljeni lik kako drži luk i strijelu što je, pak, vezano za vjerovanje da njegova čarobna strelica donosi ljubav srcu koje pogodi.

Iskrena ljubav je, svakako, nešto što oplemenjuje ljudska srca. Ali zar ovo uzvišeno osjećanje trebamo slaviti baš na dan kada je čovjeku, koji ga je znao cijeniti, odrubljena glava?

Priredila: hfz. Aida Kadrija

  

Izvor podataka:

http://hr.wikipedia.org/wiki/Valentinovo