Što bebi ustvari treba?
Što bebi ustvari treba?

Što bebi ustvari treba?


 

Ne padajte u očaj i ne letite s ovim popisom u trgovinu kupovati sve redom… Nemojte slučajno ići po nenamjenski brzi kredit u banku. Ovo je popis onoga što mislim da treba, ne treba ili nije nužno – vi ćete same shvatiti odgovara li to i vašim potrebama, kućnom budžetu ili popisu stvari koje namjeravate posuditi.

1. Alkohol u spreju (preporuka nekih rodilišta) ili neki antiseptik kao što je Octenisept (moja patronažna) – umjesto hidrogena za pupak, ali može poslužiti za sve druge dezinfekcije koje su potrebne, npr. za šav kod rodilja koje su šivane i slično. Naša patronažna služba ga je koristila umjesto hidrogena za pupak.

DA 

2. Anatomski uložak za kadicu – dodatak koji ide u kadu ili kadicu u kojem beba poluleži dok se kupa, postoje kadice s ugrađenim takvim oblikom iliti tzv. anatomske kadice. Ja sam koristila običnu kadicu i šogorica patronažna mi je pokazala kako oni kupaju bebu, nakon toga mi je sve drugo bilo nezamislivo

NE 

3. Pumpica za nos – služi za izvlačenje, ispumpavanje sekreta iz nosa kod prehlade i slično.
Mi smo imali običnu pumpicu koju sam godinama viđala kod mama, ali mom djetetu to nije pomoglo niti jednom. Neke mame navode puno bolja iskustva s pumpicom prozirno plave boje, izgledom podsjeća na feder-puno je efikasnija nego obična bijela.

NE

4. Auto sjedalica – jaje – zakonom je obvezno voziti dijete u adekvatnoj sjedalici, prvenstveno iz sigurnosnih razloga. Neka kolica imaju nosiljku u kompletu, ali koja nije autosjedalica iako tako izgleda, provjerite da ima valjani certifikat i da ima utore za pojas.

DA

5. Podloga za igranje s didaktičkim dodacima -didaktička dekica s dodacima kao što su lukovi koji se križaju i igračkama.
Bez toga se može, ali nitko ne kaže da ne smijete kupiti. Ja ga nisam imala, željela jesam, ali ga nisam imala gdje staviti, no to je druga priča…

NE

6. Benkica (amprdekle, ajnpindekrl) – donje košuljice koje se vežu na preklop s prednje ili stražnje strane i one idu negdje do pola guze (pa kad je loš pamuk pa se nakon pranja pokupi po dužini i raširi po širini onda nije ni do pupka). 
Navodno dok ne otpadne pupak da se koriste.
Na popisima navode vel.56: 4 komada, vel.62: 6 komada ili pak 6-12 komada, a mi dobili 3 od starijih nećaka i koristili stvarno kad bi sve bodi-benkice i čiste bodije potrošili. 

NE

Moja preporuka jesu bodi-benkice, ali o njima u nastavku.