Stvaramo li generaciju „ljute djece“?
Stvaramo li generaciju „ljute djece“?

Stvaramo li generaciju „ljute djece“?


Roditelji koji ne discipliniraju svoju djecu ispravno zapravo stvaraju generaciju ljutite djece, otkriva studija.

Dva puta je vjerovatnije da će djeca ispoljiti agresivno ponašanje u školi ako imaju roditelje koji su nasilni, kritički nastrojeni ili nedosljedni. Nasuprot tome, djeca će se bolje ponašati u školi i generalno, ako su od roditelja redovno dobivala toplinu u kombinaciji sa jasnim i dosljednim pravilima i granicama.

Za potrebe studije, gotovo 300 obitelji s djecom u dobi od četiri do sedam godina učestvovalo je u istraživanju. Istraživači su procjenjivali dječje ponašanje kao i roditeljske disciplinske tehnike.

Profesor Stephen Scott, direktor Nacionalne akademije za istraživanje roditeljstva, koji je i vodio studiju, rekao je: „Stil negativnog roditeljstva, koji karakterišu oštre kritike i nedosljednost roditelja, jasno je povezan sa anti-socijalnim ponašanjem djece. Roditelji koji koriste negativnu disciplinu suočavaju se sa problemima u ponašanju djece dva puta više nego roditelji koji koriste druge metode.“

Loš nadzor nad dječjim aktivnostima, te majke koje pate od depresije, su također povezani sa lošim ponašanjem djece.

Istraživači su dodali: “Čitav niz studija je pokazao veoma slične rezultate: oštar pristup roditeljstvu uči djecu da budu anti-socijalna.“

Ovakva djeca su sklonija lošijim uspjesima u školi, pa čak i kriminalu, drogi i alkoholu. Stručnjaci izlaz vide u edukaciji roditelja o disciplinskim mjerama koje potiču pozitivne promjene kod djece. 

Sue Palmer, u svojoj knjizi „Zatrovano djetinjstvo“, krivi roditelje koji se oslanjaju na „elektronske dadilje“ te tvrdi da su mnoga djeca koja startuju sa školom zapravo prilično usamljena, neaktivna, odnosno njihova aktivnost je vezana za TV ekran. 

„Mnoga djeca danas prije spavanja gledaju TV, umjesto da to vrijeme provedu sa svojim roditeljima kroz priču za laku noć, prigodnu pjesmicu ili jednostavno razgovor. Mislim da je to ozbiljno nazadovanje po pitanju kvalitetno provedenog vremena unutar porodice“, dodala je.

 

Izvor: dailymail.co.uk