Sura En-Nasr (Pomoć)
Sura En-Nasr (Pomoć)

Sura En-Nasr (Pomoć)

Sura En-Nasr je 110. kur'anska sura. Objavljena je u Mekki i ima tri ajeta. Naziv ove sure potiče od riječi koja se nalazi u njenom prvom ajetu, a to je riječ „nasr“ što znači „pomoć“ ili „podrška“.

Osvajanje Mekke

Nakon Hudejbijskog mirovnog sporazuma, mekkanski nevjernici, ignorišući sporazum, vršili su pritisak na neke muslimanske saveznike. Oni su se požalili Božijem Poslaniku, s.a.v.a., pa je on, da bi riješio stvar, odlučio poslati veliku vojsku na nevjernike te očistiti Kabu od mnogoboštva i idolatrije.

To je bilo osme godine po Hidžri. Deseti dan mjeseca Ramazana, Božiji Poslanik postavio je Ebu Zerra El-Gifarija na svoje mjesto u Medini, te je krenuo prema Mekki sa vojskom koja je brojila 10.000 ljudi. Svi muhadžiri i ensarije pratili su Božijeg Poslanika, s.a.v.a. Muslimanska vojska, na putu prema Mekki, zaustavila se na jednom mjestu nekoliko kilometara udaljenom od nje, mjestu zvanom Marruzzahran.

Božiji Poslanik, s.a.v.a., je naredio svojim vojnicima da svaki od njih zapali vatru, tako da stanovnici Mekke shvate da se velika vojska sprema u pohod na njihov grad. Abbas, Poslanikov amidža, doveo je Ebu-Sufijana u kamp muslimanske vojske, pa je ovaj impresioniran snagom islamske vojske, prihvatio islam u prisustvu Božijeg Poslanika, s.a.v.a. Tog dana se Ebu-Sufijan vratio u Mekku i saopštio je njenim stanovnicima da će islamska vojska uskoro biti na kapijama grada, te da oni neće biti u mogućnosti da im se suprotstave. Međutim, po nalogu Božijeg Poslanika, s.a.v.a., ko god izbjegne u Kabu ili baci svoje oružje ili sklonište nađe u svojoj kući iza zatvorenih vrata, ili se skloni u Ebu-Sufijanovu ili Hakim ibn Hazamovu kuću, njegov život i zdravlje će biti pošteđeno i bezbjedno.

Božiji Poslanik, s.a.v.a., naredio je vođama svoje vojske da pokušaju osvojiti Mekku bez krvoprolića, te da ne diraju one koji se ne suprostavljaju islamskoj vojsci. Zatim je podijelio vojsku u nekoliko grupa od kojih je svaka ušla u grad iz različitog pravca.

Božiji Poslanik, s.a.v.a., ušao je u Mekku kao pobjednik i zaputio se prema Kabi.  Stojeći ispred Crnog kamena proučio je tekbir koji je prihvaćen od strane njegovih pratilaca. Zatim je počeo obilaziti oko Kabe. U prvom obilasku je oborio velike idole, Hobal, Asaf i Naeleh. Nakon što je, uz Alijevu pomoć, polomio sve kipove u komade, objavio je pomilovanje za sve ljude. Time ih je oslobodio straha i poručio im da njihovi životi nisu ugroženi. Ljudi su bili toliko dirnuti njegovim postupkom da su svi počeli pristizati u grupama prihvatajući islam. Prenosi se da je tada Božiji Poslanik, s.a.v.a., stojeći pored Kabe rekao:

„Niko nije vrijedan obožavanja osim Allaha. On je Jedan i Jedini. On je konačno ispunio svoje obećanje i pomogao je Svom robu. On je sam zbacio sve sile i moći.“

Uzvišeni Allah je potom objavio Božijem Poslaniku, s.a.v.a.:

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog

Kad dođe pomoć Allahova i pobjeda, i vidiš ljude kako ulaze u vjeru Allahovu u grupama, tad slavi sa hvalom Gospodara svog i traži oprost od Njega. Uistinu, On je Primalac pokajanja!

Ukoliko još uvijek niste ovu kratku suru naučili napamet, evo vam male pomoći u tom, hvale vrijednom, zadatku koji je pred vama.