Surfanje internetom – budite oprezni
Surfanje internetom – budite oprezni

Surfanje internetom – budite oprezni

Pred vam je pet savjeta koji će doprinjeti vašem sigurnijem surfanju internetom i sačuvati vas nekih neugodnosti.

Zapamtite da ništa nije besplatno!

Možda će vam se učiniti zgodnim da instalirate neki privlačan, a ujedno besplatan screensaver čija je reklama upravo ‘iskočila’ na vaš zaslon. Prije nego što to učinite trebate znati da sve ima svoju cijenu. Uz instalaciju željenog sadržaja vrlo je vjerovatno da ćete instalirati i spyware program. Kad se spyware nagomila na vašem računaru znajte da će svaki put kada ga uključite pred vašim ‘vratima’ stajati gomila ljudi koja radi na prikupljanju podataka o vašim interentskim navikama, te drugih podataka, što će dodatno usporiti vaš računar.

Pročitajte ugovor o licenciranju!

Ukoliko se odlučite na ‘skidanje’ besplatnog softvera morat ćete kliknuti prozorčić na kojem piše „I accept“ ili „Prihvaćam“. Većina će to uraditi bez da je prethodno pročitala ponuđeni ugovor u kojem se često navodi da vam tvrtka nudi besplatni softver u zamjenu za dozvolu da se na vaš računar postavi spyware. Stoga budite oprezni!

Ne ‘skidajte’ programe sa stranice koja se reklamira na drugoj stranici!

Iznenada vam iskoči prozorčić s porukom „Virus detected on your PC – Click here for a free scan and clean of your system“ (Pronađen je virus na vašem računaru – kliknite ovdje za besplatan pregled i čišćenje vašeg sistema). Ili „Want to stop junk e-mails – Click Here“ (Želite li spriječiti neželjenu elektonsku poštu – kliknite ovdje). Ignorišite ih. Programe ‘skidajte’ isključivo preko pouzdanih i provjerenih stranica, npr. Norton ili McAfee.

Nudi vam se nagrada – ne padajte u iskušenje!

Surfajući internetom naići ćete na poruku kao što je „You are the 999,999th visitor – Congratulations You've WON!!! Click here to claim your prize“ (Vi ste 999.999-ti posjetilac – čestitamo, vi ste dobitnik!!! Kliknite ovdje da biste ostvarili nagradu). Ne pomišljajte kliknuti! Takve vam poruke mogu donijeti samo nevolje. Ukoliko kliknete dva su moguća rezultata: postat ćete žrtva phishinga ili ćete učitati ‘uspavani’ virus koji je programiran da se nakon izvjesnog vremena aktivira i napadne vaš računar.

Čuvajte se phishera!

Phishing se obično sprovodi putem elektronske pošte, web sajtova, SMS poruka, poštanskih pisama, a ponekad i preko telefonskih poziva. Phisher će od vas tražiti osetljive, lične informacije koje bi institucija ispred koje se predstavlja već trebala da ima.

Stoga, ukoliko primite putem elektronske pošte obavijest u kojoj stoji da je od vaše banke te da je potrebno da potvrdite korisničko ime i lozinku, nikako nemojte to učiniti. Nijedna prava bankarska ustanova ne bi od vas tražila povjerljive podatke, pogotovo ne ovim putem. Znajte da je riječ o prijevari.