Surutka
Surutka

Surutka


Surutka je tečnost koja se dobija iz kravljeg mlijeka prilikom izrade sira. O ovoj definiciji nema dileme. One nastaju kasnije, kada počinju razgovori o vrsti prerade i njenoj upotrebi.

Zovu je i prirodni fenomen, koji se upotrebljava u izradi dječje hrane, u farmaciji, pekarstvu, izradi sira, sladoleda, stočne hrane… Širok spektar upotrebe daju joj sastojci.

Ona je energetska tečnost koja sadrži natrijum, kalijum, vitamine, minerale, aminokiseline i proteine. Kao tečnost, brzo stiže do svih organa kojima nadoknađuje razne deficite u organizmu. Zbog niske PH vrijednosti taj je prijenos do organa veoma brz. Litar surutke ima svega 360 kilokalorija, upola manje nego svježe mlijeko.

Surutka je puna bjelančevina. Sadrži globulin, albumin, imunoglobulin. Kada se tome dodaju i mikropeptidi, koji su sastavljeni iz aminokiselina, jasno je da se radi o bjelančevinama kojih nema u ljudskom organizmu. Po nekima, ove bjelančevine su vrijednije od proteina iz jaja, otud i široka primjena ove tečnosti.

Još uvijek enigma i nedovoljno iskorištena, surutka ostaje i u 21. stoljeću interesantna za istraživače, proizvodnju i marketing. Podsjetimo da se ova pažnja posvećuje ljekovitoj tečnosti koja sadrži 16 vrsta proteina, osam minerala, sedam vitamina, do 23 aminokiselina, do 11 enzima i mnogo drugih, za zdravlje i razvoj živih bića, neophodnih materija.

Surutka je bogata kalcijem, fosfatima, hloridima, kalijem, magnezijem. Ima i natrijuma, gvožđa, bakra, cinka, kobalta, mangana, molibdena u tragovima. Ovi minerali održavaju tonus ćelija i sprječavaju visok krvni pritisak, moždani udar, infarkt.

Ljekovita svojstva surutke su zaista velika i nisu sva do kraja istražena. Poznato je da glavni problem u organizmu nastaje kada mu ponestane snage da regeneriše organe ili životne procese, što u redovnim prilikama ide sa godinama. Nisu još dovršena istraživanja o tome u kojim slučajevima bi sastojci surutke mogli da nadoknade bolesne, odnosno odumrle ćelije. Radi se o fabrikovanoj budućnosti, koja danas, uz redovno uzimanje mlijeka, jogurta, energetskih napitaka, kao i odgovarajućih lijekova pospešuje životne procese. Intenzivnija ishrana surutkom, u svim njenim originalnim ili derivatnim oblicima, dovodi do brze regeneracije bolesnih mjesta u organizmu, što se koristi, kao što je već rečeno, u razne svrhe.

Od mnogih pozitivnih dejstava pojedinih sastojaka spomenimo produkciju laktoze iz surutke, koja predstavlja jednu od najznačajnijih sirovina. Koristi se najviše u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji. Nekada se je koristila i za izradu penicilina. U dječjoj hrani ona nadoknađuje majčino mlijeko.

Protein surutke je potpuno prirodan suplement, koji se dobiva kao nusprodukt u proizvodnji sira. Sirutka je u svojoj originalnoj formi tekućina koja sadrži manje od 1% proteina i preko 93% vode. Nakon nekoliko stupnjeva obrade sirutka može biti rafinirana tako da se gotovo sva pretvori u proteine tj. bjelančevine. Što je proces sofisticiraniji, to je bolja sirutka, s većim sadržajem proteina.

Sirutka je poznata kao ljekovit napitak još iz antičkih i srednjevjekovnih vremena. Sirutka zaista sadrži mnoge važne tvari, proteine, kalcij, jod, ima odličan omjer kalcija prema fosforu, i natrija prema kaliju. Sirutka je bogata i B vitaminima, te je sirutkin protein superioran svim drugim vstama proteinskih pripravaka na tržištu.

 

Izvor: zzjz-sbkksb.ba