Sve moje mame
Sve moje mame

Sve moje mame

Moja mama ima puno imena. Jako puno. Vjerojatno više od bilo koje druge mame. A možda i od svih mama zajedno.

Njezino je prvo ime Maja. Tako su je nazvali njezini roditelji dok je još bila jako mala i nije imala nijedno drugo ime. Osim njih, tako je zovu i one njezine dosadne brbljave prijateljice koje nam nekad dođu na kavu. Mama Maja je vesela i nasmijana, ali nema vremena za igru sa mnom.

Njezino je drugo ime Dušo. Tako ju je nazvao tata kad su se zaljubili. Valjda zato što mu se nije sviđalo njezino prvo ime. Mama Dušo je marljiva, sprema tati sendviče, glača mu košulje, ljubi ga u obraz, ali zna i podviknuti kada on na cipelama unese blato u stan ili kada joj zaboravi rođendan.

Gospođa je ime kojim je zovu oni što je ne poznaju jako dugo i koji ne dolaze na kavu brbljati – prodavačica u dućanu, poštar, susjed s bijelom potkošuljom…

A ako su ti nepoznati malo mlađi, recimo netko iz moje škole, iz parkića ili iz sestrina vrtića, onda joj je ime Teta. Mama Gospođa Teta uvijek će pristojno pozdraviti, možda malo i popričati, ali nikad se neće smijati kao mama Maja ili puno raditi kao mama Dušo.

Ne volim kad se mama zove Mater. Tada mi ne da da jedem čokoladu, jer to nije zdravo. Ne da mi da idem van, jer nisam napisala zadaću. Ne da mi da gledam televiziju, jer seka spava. Tjera me da jedem povrće (čak i špinat!). Tjera me da perem zube (iako će se opet zaprljati). Sve u svemu, nije baš jako draga, iako znam da to sve čini za moje dobro. Ali opet, ako se meni to ne sviđa, kako može biti za moje dobro?

Ponekad, obično zimi kad jako zahladi i kad se razbolim, mama se zove Majka. Moja mama Majka vodi me liječniku i drži me za ruku kad dobijam injekciju. Ona mi kuha fine čajeve, s puno meda i malo limuna i donosi mi ih u krevet u mojoj Miki Maus šalici. Ako onaj štapić pokaže da imam visoku temperaturu, stavlja mi hladne obloge na glavu i stopala. Dopušta mi da jedem puno čokolade i da po cijele dane gledam televiziju. Jako je dobra prema meni. Ali ne sviđa mi se to što je mama, kad se zove Majka, često tužna i zabrinuta.

Od svih tih silnih imena koja moja mama ima, ipak mi je najdraže ono najjednostavnije i najljepše – Mama. Mama Mama uvijek je spremna na igru i šalu. Čita mi priče prije spavanja i daje mi pusu da me ujutro probudi u školu. Kuha mi one fine kuglice od mesa i pire. Ako nešto krivo napravim, zna se malo i naljutiti, ali to nikad ne traje dugo. Zajedno gledamo crtiće i pomaže mi pisati zadaću. Za rođendan mi kupuje lijepe poklone i radi mi posebne frizure. Čak i kad ima puno posla, uvijek nađe vremena malo se poigrati sa mnom. Moja mama Mama je najbolja od svih mojih mama.

 

Ema  Pongrašić  (razredna-nastava.net)