Mobiteli i muška plodnost
Mobiteli i muška plodnost

Mobiteli i muška plodnost


Muškarci koji drže mobitel u džepu pantalona mogu tako naškoditi svojoj spermi i umanjiti mogućnost da postanu očevi, upozorava nova studija.

Istraživački tim je analizirao rezultate deset studija koje su ispitivale kako se izloženost mobitelu može odraziti na mušku plodnost. Kod muškarca koji nisu bili izloženi mobitelu od 50 do 85% njihovih spermija je imalo normalnu sposobnost kretanja ka jajašcu.

Među muškarcima koji su bili izloženi mobitelima taj procenat je pao na 8%. Prema studiji objavljenoj u junu u magazinu Environment International slični rezultati su dobiveni i po pitanju održivosti spermija.

Izloženost mobitelu odražava se i na koncentraciju spermija (broj spermija po jedinici zapremine sperme) premda su rezultati nejasni, tvrde istraživači. Napominju i to da su prethodne studije sugerirale da radiofrekvencijsko elektromagnetsko zračenje koje emituju mobilni telefoni može naškoditi muškoj plodnosti.

Većina odraslih osoba širom svijeta posjeduje mobitele, a oko 14% parova u društvima sa srednjim i visokim dohotkom ima problem sa začećem.

„S obzirom na ogromnu raširenost upotrebe mobitela širom svijeta nužno je razjasniti i moguće efekte njihove upotrebe“, navodi vođa studije Fiona Mathews sa Odjela za bionauke Univerziteta Exeter u Engleskoj.

„Provedeno istraživanje jasno sugerira da se izloženost radiofrekvencijskom elektromagnetskom zračenju usljed nošenja mobilnih telefona u džepovima panatalona može negativno odraziti na kvalitetu spermija. Ovaj zaključak je od osobite važnosti za muškarce koji se već nalaze na granici neplodnosti. Potrebno je dalje istraživanje kako bi se utvrdile potpune kliničke implikacije za opštu populaciju“, zaključuje Mathews.

 

Izvor: medicinenet.com

Prevod: A. Kadrija