Tajna sretne porodice
Tajna sretne porodice

Tajna sretne porodice


Ne svađajte se pred djecom, ne zanemarujte partnera, igrajte društvene igre i razgovarajte što više.

Psiholozi tvrde da je za sretnu porodicu i zdravlje njenih najmlađih članova neophodna porodična tradicija.

To ne mora biti nikakav svečani običaj, već zabavna rutina koja se ponavlja svakog dana, jednom sedmično ili mjesečno. Mali porodični rituali koji raduju djecu mogu podrazumijevati zajedničko pečenje kolača, mjesečne izlete u prirodu ili zajednički odlazak u kino ili kupovinu, a zajednički obrok je nešto što bi trebalo da se podrazumijeva. Ključ je u stabilnosti, koja je djeci potrebna da bi se osjećala sigurno i zaštićeno. Evo „sastojaka“ koji čine porodicu sretnom:

Što više zagrljaja

Dodirom se prenosi povezanost, čak i jednostavno tapšanje po ramenu ima veoma veliku vrijednost.

Bez bračnih svađa

Iako je ponekad neizbježna, previše svađe ima negativan utjecaj na dijete. Zato izbjegavajte prepirke i podizanje tona kada razgovarate s mališanom i pokušajte da se s partnerom ne svađate kad je dijete prisutno jer ono može da pomisli da je taj model ponašanja normalan i da kasnije i samo postane agresivno.

Ljubav je važna

Mnogi roditelji stavljaju djecu na prvo mjesto, a zaboravljaju na brak i odnos s partnerom. Djeci treba da budete primjer i pokažete im kako izgleda veza puna ljubavi.

Igrajte se zajedno

To stvara snažne porodične veze i tople uspomene. Slažite slagalice, igrajte neku društvenu igru, crtajte, gledajte porodične fotografije…

Ne opterećujte djecu

Mnogi roditelji nameću djeci pet-šest vanškolskih aktivnosti, čime stvaraju nepotreban pritisak na njih. Ostavite im vremena za igru, pa oni su “samo” djeca.

Smijeh je lijek

Humorom ćete stvoriti pozitivnu atmosferu, zato se malo češće primjereno šalite.

Nikada ne dižite ton

Djeci je potrebna mirna okolina. Razgovarajte sa njima kada u nečemu pogriješe i uvijek im smirenim glasom objasnite šta ne treba da rade, ma koliko vam nekada to i bilo teško.

Pričajte sa djecom

Kad se dijete vrati iz škole, pitajte ga kakav mu je bio dan. Umjesto da veče provedete gledajući TV, posvetite mu pažnju i razgovarajte s njim.

 

Izvor: psiholog.ba