Potrebni sastojci:
250 g tjestenine u obliku školjkica,
1 kašika maslinovog ulja,
1 velika glavica luka, sitno nasjeckati,
6 češnjeva češnjaka, protisnuti,
2 šoljice pasiranog paradajza,
½ kašičice zdrobljene suhe paprike,
¼ kašičice soli,
4 šoljice sitnijih cvjetića brokule,
2 limenke (oko 200 g svaka) tunjevine u maslinovom ulju, ocijediti,
1 šoljica svježe isjeckanog bosiljka,
¼ šoljice ribanog parmezana.
Priprema:
Skuhati tjesteninu. Ocijediti je, ali sačuvati pola šoljice vode od kuhanja. Dok se tjestenina kuha, u velikoj tavi, na umjerenoj vatri zagrijati ulje, dodati luk i češnjak i pirjati dok luk ne omekša. Dodati pasirani paradajz, zdrobljenu suhu papriku i sol pa pustiti neka zakuha. Dodati brokulu i nastaviti kuhati dok brokula ne omekša. Umak maknuti sa vatre. Dodati tunjevinu, bosiljak, kuhanu tjesteninu, sačuvanu tekućinu od kuhanja i parmezan. Sve dobro promiješati.
Da li ste znali?
Tunjevina je bogata mineralima poput kalijuma, selena i magnezijuma. Osim toga sadrži velike količine vitamina B kompleksa i omega-3 masne kiseline koje su od ključnog značaja za zdravu ishranu. Konzumiranjem tunjevine smanjuju se simptomi depresije, jača imunološki sistem, štiti srce, poboljšava zdravlje mozga i ublažavaju bolovi u zglobovima.
Bosiljak ima snažna antioksidansna svojstva, koja štite organizam od oštećenja nastalih djelovanjem slobodnih radikala te sprečavaju starenje ćelija i nastanak pojedinih vrsta karcinoma. Jedan od antioksidansa iz bosiljka je i beta-karoten koji sprečava oksidaciju holesterola u krvotoku te na taj način štiti srce i krvne žile.