Tradicionalna namirnica za modernu prehranu
Tradicionalna namirnica za modernu prehranu

Tradicionalna namirnica za modernu prehranu

Autor: dr. sc. Vesna Bosanac, nutricionistica


Sužen izbor svježih namirnica u hladno doba godine afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmijeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavređuje češću prisutnost na jelovniku.

Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica, a u novije vrijeme česta je sastavnica zdravih prehrambenih proizvoda. Zahvaljujući svojoj rasprostranjenosti svijetom, ukorijenjen je u gastronomiju i religijske običaje mnogih naroda.

Blagotvoran ß-glukan

Ječam sadrži niz vrijednih nutrijenata. Jedan od njih je rezistentni škrob na koji ne djeluju enzimi tankoga crijeva, te on neprerađen dolazi u debelo crijevo gdje, zajedno s vlaknima, postaje supstrat prisutnim laktobacilima. Također, prebiotik iz ječma – ß-glukan – potiče razmnožavanje poželjnih probiotičkih bakterija koje pomažu probavu hrane i iskoristivost nutrijenata, zaštitno djeluju protiv različitih infekcija te jačaju imunitet. Produkti fermentacijskih procesa sprječavaju sintezu kolesterola, što smanjuje rizik od pojave bolesti srca i krvnih žila. Taj učinak pojačava sadržaj određenih masnih kiselina, vitamina E i fitosterola ječma.

Ječam pozitivno djeluje i na sniženje ukupnog i LDL kolesterola, što opet može zahvaliti sadržaju topljivog vlakna – ß-glukana. Topljiva vlakna vezivanjem žučnih kiselina povećavaju njihovo izlučivanje. S obzirom na to da se za stvaranje žučnih kiselina koristi kolesterol, izlučivanje tih kiselina stvara potrebu za njihovim ponovnim sintetiziranjem, što u konačnici snižava koncentraciju kolesterola u krvi. Uz to, ß-glukan je odgovoran i za niski glikemijski indeks ječma, što pomaže održavanje normalne koncentracije glukoze u krvi te su, s tim u vezi, rezultati istraživanja dokazali njegov doprinos u smanjenju rizika od pojave šećerne bolesti. Također, nepobitno se pokazalo kako je ß-glukan od pomoći ljudima koji već pate od hiperinzulinemije i šećerne bolesti tipa II.

U juhama, varivima, salatama…

Potreba za češćom konzumacijom ječma proizlazi i iz činjenice da ječam sadrži netopljiva vlakna koja, pomažući rad crijeva, smanjuju rizik od pojave zatvora. Osim već spomenutih variva, ječam u kombinaciji sa sezonskim povrćem može biti sastavni dio zanimljivh salata i predjela te prilog mesnim i povrtnim umacima.

Iz svega navedenog zaključuje se da ječam zavređuje dužnu pozornost. Bilo da se radi o domaćicama koje žele obogatiti prehranu svojih ukućana, ljudima koji žele smanjiti rizik od nastajanja različitih bolesti modernoga doba ili o onima koji žele upotpuniti terapiju lijekovima, ječam je žitarica za sve one koji brinu o svome zdravlju.

 

Izvor: Narodni zdravstveni list, dvomjesečnik za unapređenje zdravstvene kulture, god. LVI, br. 658-659, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suradnji s HZJZ, Rijeka, studeni-prosinac 2014, str. 29-30.