Traganje za znanjem
Traganje za znanjem

Traganje za znanjem

Ovom prilikom donosimo vam nekoliko hadisa na ovu temu:

Hazreti Ali, mir neka je na njega, je kazao:

خُذِ الحِكمةَ و لو منَ المُشْرِكين.

“Uzmi mudrost, pa makar i od mnogobožaca.”[1]

لا تَنظُر إلى من قالَ، انظُرْ إلى ما قالَ.

“Ne gledaj ko je rekao nego gledaj šta je rekao (odnosno uzmi ispravne riječi od svakoga)!”[2]

خُذِ الحِكمةَ و لو من أهل الضّلالِ.

“Uzmi mudrost, pa makar i od onog ko je u zabludi.”[3]

الحِكْمةُ ضالَّةُ المُؤْمنِ فاطلُبُوها و لو من عندِ المشركِ.

“Mudrost je izgubljena stvar vjernika, pa je tražite, pa čak i kod mnogobožaca.”[4]

أعلمُ النَّاسِ مَنْ جَمَعَ علمَ النّاس.

“Najučeniji čovjek je onaj koji je sakupio znanje drugih ljudi.”[5]

Islam je vjera usavršavanja i istraživanja. Islam je vjera nauke i spoznaje. Osim toga, islam kada je u pitanju sticanje znanja u potpunosti poštuje načelo slobode te govori: Uzmi znanje, pa makar i od zabludjelog i mnogobošca!

Također, treba istaći da je uzimanje mudrosti i valjanog znanja od drugih stvar nečije lične slobode, a ne stvar slijepog slijeđenja i drugih nepoželjnih metoda. Neki ljudi iz naše zemlje toliko se ponižavaju pred zapadnom civilizacijom i njenim dostignućima i u sebi osjećaju toliki kompleks da svoja uzvišena islamska naučavanja i veličanstvena duhovna, moralna i literarna blaga smatraju ništavnim. To ide dotle da kao da govore: „Mi smo uvijek bili niko i ništa i nikakvih vrijednosti nismo imali.“ Ovakvi rezonuju logikom da je dobro i vrijedno samo ono što se nalazi u Evropi i Americi i da sve što se odvija na tim područjima ide u prilog i dobro je za tamošnje ljude te da sve to bespogovorno treba slijediti, jer samo to donosi “sreću” u svakom pogledu. Pri tome, međutim, zaboravljaju da se naspram mnogo dobara u tim zemljama nalazi nebrojeno zlo. Mudar i pametan je onaj čovjek koji se koristi dobrima i vrlinama drugih, naprednih nacija, a odbacuje njihove loše stvari.

 

Izvor: Muhammed Taqi Falsafi, Dijete, nasljeđe i odgoj, svezak 1., Fondacija Mulla Sadra u Bosni i Hercegovini, Sarajevo, 2011., str. 21-22.[1] Esbatu-l-hudat, sv. 1., str 64.

[2] Isto.

[3] Isto.

[4] Isto.

[5] Isto.