Trgovac i njegov papagaj
Trgovac i njegov papagaj

Trgovac i njegov papagaj

U davna vremena živio jedan veoma bogat trgovac. U njegovom vlasništvu nalazio se i jedan neobičan papagaj koji je znao govoriti. Trgovac bi satima sjedio sa njim i pričao i bio je veoma sretan što ima tako pametnu pticu.

Jednog dana morao je krenuti na put u Indiju pa je svakog upitao šta želi iz te daleke zemlje. Kada je došao red na papagaja ovaj mu reče da prenese njegovim rođacima iz Indije kako se mnogo uželio leta sa njima po prostranstvima šume, ali da to nažalost ne može budući da je zarobljen u kavezu.

Trgovac je obećao da će to učiniti, te da će mu na povratku prenijeti što su njegovi rođaci kazali.

Kada prenese vijest o svom papagaju njegovim rođacima jedan od njih od tuge pade i ostade na licu mjesta mrtav. Trgovac se vrati kući i ispriča svom papagaju tužnu vijest. Na ovu vijest papagaj se sruši i ostade nepomičan ležati.

Trgovac se rastuži i odluči sahraniti papagaja, ali čim otvori kavez papagaj ustade i izletje. Mudri papagaj je shvatio poruku svoga rođaka i pronašao put do svoje slobode.

Trgovac nije mogao doći sebi od čuda. A papagaj mu na odlasku reče: „Pošto si bio dobar prema meni, prije nego odletim natrag u svoj kraj, dat ću ti nekoliko korisnih savjeta. Znaj da je u životu najbolje biti skroman i ponizan pred Bogom. Također, znaj da postoje zli i ljubomorni ljudi, i takvi ne vole vidjeti nikakvo tvoje dobro. Zato ti budi ruža, ali se od takvih sakrij u visoku travu. A najbolje skrovište jeste kod dragog Boga. Oni koji se njemu utječu bit će sigurni i zaštićeni od nesreće.“

 

(Prema knjizi Kazivanja iz Mesnevije prepričala Amina Škrijelj, 12 godina)